• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اسماعیل و حج (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ماموریت ابراهیم و اسماعیل علیهما السلام، برای پاک سازی کعبه، جهت بجا آوردن مناسک حج بوده است.



درخواست ابراهیم و اسماعیل علیهما السلام، برای یادگیری مناسک حج چنین بوده است: «واذ یرفع ابرهیم القواعد من البیت واسمـعیل... • ربنا... وارنا مناسکنا...» (و نیز بیاد آورید) هنگامی که ابراهیم و اسماعیل پایه‌های خانه ( کعبه ) را بالا می‌بردند (و می‌گفتند) پروردگارا! از ما بپذیر تو شنوا و دانائی• پروردگارا!. .. طرز پرستش خودت را به ما نشان ده... .

۱.۱ - معنای قواعد

کلمه قواعد، جمع قاعده است، که بمعنای آن قسمت از بنا است که روی زمین قعود دارد، یعنی می‌نشیند، و بقیه قسمت‌های بنابر روی آن قسمت قرار می‌گیرد، و عبارت بلند کردن قواعد، از باب مجاز است، کانه آنچه را که بر روی قاعده قرار می‌گیرد، از خود قاعده شمرده شده، و بلند کردن بنا که مربوط بهمه بنا است، بخصوص قاعده، نسبت داده، و در اینکه فرمود: (از بیت) اشاره به همین عنایت مجازی است. این تعبیر می‌رساند که شالوده‌های خانه کعبه وجود داشته و ابراهیم و اسماعیل پایه‌ها را بالا بردند.


در خطبه معروف قاصعه از نهج البلاغه نیز می‌خوانیم : آیا نمی‌بینید که خداوند مردم جهان را از زمان آدم تا به امروز به وسیله قطعات سنگی... امتحان کرده است، و آن را خانه محترم خود قرار داده، سپس به آدم و فرزندانش دستور داد که به گرد آن طواف کنند. کوتاه سخن اینکه : آیات قرآن و روایات این تاریخچه معروف را تأیید می‌کند که خانه کعبه نخست به دست آدم ساخته شد، سپس در طوفان نوح فروریخت، و بعد به دست ابراهیم و فرزندش اسماعیل تجدید بنا گردید.


ماموریت ابراهیم و اسماعیل علیهما السلام، برای پاک سازی کعبه، جهت بجا آوردن مناسک حج بوده است: «... وعهدنا الی ابرهیم واسمـعیل ان طهرا بیتی للطائفین والعـکفین والرکع السجود» ...و ما به ابراهیم و اسماعیل امر کردیم که خانه مرا برای طواف کنندگان و مجاوران و رکوع کنندگان و سجده کنندگان پاک و پاکیزه کنید.

۳.۱ - مراد از عهد

کلمه عهد در اینجا بمعنای امر است، و کلمه تطهیر ، یا بمعنای این است که خانه خدا را برای عبادت طواف کنندگان، و نمازگزاران، و کسانیکه می‌خواهند در آن اعتکاف کنند، خالص و بلامانع سازند، و بنابراین عبارت مورد بحث استعاره بکنایه میشود، و اصل معنی چنین میشود: (ما به ابراهیم و اسماعیل عهد کردیم : که خانه مرا خالص برای عبادت بندگانم کنید). و این خود نوعی تطهیر است. و یا بمعنای تنظیف آن از کثافات و پلیدیهائی است که در اثر بی مبالاتی مردم در مسجد پیدا می‌شود، و کلمه (رکع) و کلمه (سجود) هر دو جمع راکع و ساجد است، و گویا مراد از این دو کلمه نمازگزاران باشد.


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۲۷.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۲۸.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱، ص۴۲۷.    
۴. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱، ص۴۵۴.    
۵. نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتی، ج۱، ص۱۹۷.    
۶. نور الثقلین، شیخ حویزی، ج۱، ص۱۲۵.    
۷. الدر المنثور، سیوطی، ج۱، ص۳۰۴.    
۸. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۱، ص۱۸۹.    
۹. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۱، ص۳۸۷.    
۱۰. بقره/سوره۲، آیه۱۲۵.    
۱۱. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱، ص۴۲۴.    
۱۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱، ص۴۴۷.    
۱۳. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۱، ص۱۸۸.    
۱۴. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۱، ص۳۸۲.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اسماعیل و حج».    



جعبه ابزار