• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

افترای جنون به موسی (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



نسبتهای ناروا و اتهام زدن یکی از ابزار مقابله مشرکان با انبیای الهی بود، و به این خاطر به حضرت موسی علیه‌السّلام افتراء می‌زدند و او را مجنون می‌خواندند.



حضرت موسی علیه‌السّلام از جانب فرعون به جنون تهمت زده می‌شد.
قال فرعون وما رب العــلمین• قال ان رسولکم الذی ارسل الیکم لمجنون. «فرعون گفت: «پروردگار عالمیان چیست؟ • ...... • (فرعون) گفت: «پیامبری که بسوی شما فرستاده شده مسلما دیوانه است!»
وفی موسی اذ ارسلنـه الی فرعون... • ... وقال سـحر اومجنون. «و در (زندگی) موسی نیز (نشانه و درس عبرتی بود) هنگامی که او را با دلیلی آشکار به سوی فرعون فرستادیم• اما او با تمام وجودش از وی روی برتافت و گفت: «این مرد یا ساحر است یا دیوانه

۱.۱ - تناقض در تهمتها

(فتولی برکنه و قال ساحر او مجنون). "رکن" در اصل به معنی ستون و پایه اصلی، و بخش مهم هر چیز است، و در اینجا ممکن است اشاره به ارکان بدن باشد. یعنی فرعون به طور کامل و با تمام ارکان بدن به موسی پشت کرد.
بعضی نیز گفته ‌اند منظور در اینجا لشکر او است، یعنی تکیه بر ارکان لشکر خویش کرد و از پیام حق روی گردان شد.
و یا اینکه هم خودش از فرمان خدا روی برتافت و هم ارکان حکومت و لشکر خود را منحرف ساخت.
جالب اینکه جباران زورگو در تهمتها و نسبتهای دروغینی که به انبیاء بزرگ می‌ دادند گرفتار سردرگمی و تناقض و پریشان گویی عجیبی بودند، گاه آنها را ساحر می‌ خواندند، و گاه مجنون، با اینکه "ساحر" باید انسان هوشیاری باشد که با استفاده از ریزه کاری‌ها و مسائل روانی و خواص مختلف اشیاء کارهای اعجاب انگیزی را انجام دهد و مردم را اغفال نماید، در حالی که مجنون نقطه مقابل آن است.

۱.۲ - تهمت سحر و جنون

"و قال ساحر او مجنون"- یعنی فرعون یک بار گفت که موسی مجنون است، که حکایت این گفتارش در آیه" ان رسولکم الذی ارسل الیکم لمجنون" آمده، و یک بار دیگر گفت که وی ساحر است، و حکایت این تهمتش در آیه" ان هذا لساحر علیم" آمده است.

۱.۳ - نسبت دیوانگی

"قال ان رسولکم الذی ارسل الیکم لمجنون"- این جمله، حکایت کلام دوم فرعون است، که از در هوچی گری و مسخره، رسالت او را به حاضرین نسبت داد و گفت رسولی که نزد شما فرستاده شده، چون خواست بگوید شان من اجل است از اینکه رسولی نزد من فرستاده شود، در نهایت هم به او نسبت دیوانگی داد، که چرا گفت: پروردگار شما و پروردگار شما و پروردگار پدران گذشته شما.


۱. شعراء/سوره۲۶، آیه۲۳.    
۲. شعراء/سوره۲۶، آیه۲۷.    
۳. ذاریات/سوره۵۱، آیه۳۸.    
۴. ذاریات/سوره۵۱، آیه۳۹.    
۵. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۲، ص۳۶۳.    
۶. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۸، ص۵۷۰.    
۷. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۵، ص۳۷۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «افترای جنون به موسی».    



جعبه ابزار