• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

القول الفاصل فی الرد علی مدعی التحریف‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



كتاب القول الفاصل في الرد على مدعي التحريف‌ اثر ارزشمند آیت الله سيد شهاب الدين حسينى مرعشى نجفى‌ در موضوع پاسخ به شبهه وقوع تحریف در قرآن کریم، به زبان عربی ‌ نگاشته شده است.



«القول الفاصل فی الرد علی مدعی التحریف» کتابی است که در پاسخ به شبهه وقوع تحریف در قرآن کریم نوشته شده است. تحریف دارای اقسامی است از جمله تحریف به نقصان که طرفداران این نظریه عقیده دارند قرآنی که در دسترس ما قرار دارد تمام آنچه را که بر پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نازل شده است در بر نمی‌گیرد بلکه دچار نقص و کمبود است. این نقص و کمبود هم یا از ناحیه اسقاط مخالفین و معاندین ناشی می‌شود و یا به وسیله عوامل طبیعی که در روند جمع آوری قرآن اتفاق افتاده صورت گرفته است. از جمله کسانی که به این نظریه قائل است مرحوم میرزا حسین نوری متوفای ۱۳۲۰ هجری قمری است که کتاب « فصل الخطاب فی تحریف الکتاب » را در همین زمینه به رشته تحریر درآورده است. وی در این کتاب دوازده دلیل بر وقوع تحریف در قرآن کریم برشمرده و نسبت به ادله معتقدان به عدم وقوع تحریف پاسخ‌هایی سست و بی پایه ارائه می‌کند. بسیاری از علماء و دانشمندان مسلمان به ویژه شیعه در رد این کتاب آثاری از خود به یادگار گذاشته‌اند. از جمله مرحوم آیت‌الله سید شهاب الدین مرعشی نجفی که رساله حاضر را در نقد و رد کتاب میرزای نوری تحریر نموده است. وی معتقد است عمده دلایلی که صاحب «فصل الخطاب» در اثبات مدعای خویش بدانها استناد جسته روایاتی است که بیش از نیمی از آنها ضعیف السند هستند چراکه توسط غالیان و یا ناصبیان وضع و جعل شده‌اند. از این رو به هیچ وجه قابل اعتماد نیستند. مؤلف در بخشی از این رساله به ارائه جواب‌هایی مفصل در قبال این روایات می‌پردازد و آنها را سندا و دلالتا مورد خدشه قرار می‌دهد. سپس در ادامه دلائل عدم وقوع تحریف در قرآن، دلائل مدعیان تحریف و رد این دلائل را یادآور می‌شود. در پایان رساله برخی مباحث علوم قرآنی نظیر تناسب آیات و سوره‌ها، وقف و ابتداء ، انواع وقف، اختلاف قرائات نیز بیان شده است.
[۱] القول الفاصل في الرد على مدعي التحريف، سيد شهاب الدين حسينى مرعشى نجفى‌، ص۵۵.



کتاب مشتمل بر مقدمه‌ای از محقق اثر می‌باشد که در آن به بیان اقسام تحریف و معرفی رساله مورد نظر پرداخته شده است. سپس مقدمه مؤلف و مطالب کتاب طی ۴ عنوان ذیل به همراه یک خاتمه آمده است: ۱. تفصیل الاجوبة عن روایات التحریف، ۲. ادلة علی عدم التحریف،
[۲] القول الفاصل في الرد على مدعي التحريف، سيد شهاب الدين حسينى مرعشى نجفى‌، ص۲۹.
۳. دلائل ۴. دلائل مدعی التحریف و الجواب عنها
[۳] القول الفاصل في الرد على مدعي التحريف، سيد شهاب الدين حسينى مرعشى نجفى‌، ص۳۹.
۵. ادلة التحریف غیر ما مر. ذیل این عنوان اخیر سه دلیل و پاسخ مؤلف از آنها بیان شده است. این رساله بخشی هم با عنوان «المتفرقات فی علوم القرآن و اصول الفقه» دارد که به مباحثی چون: تناسب الآیات و السور، الوقف و الابتداء، انواع الوقف و غیره پرداخته است. در پایان هم منابع رساله یادآوری شده است.


این رساله به قلم مرحوم آیت‌الله سید شهاب الدین مرعشی نجفی نگاشته شده و توسط آقای محمد رضا جدیدی نژاد مورد تحقیق و پژوهش قرار گرفته است. پژوهشگر این رساله تعلیقات مفصلی نیز در پاورقی رساله برای مزید اطلاع خوانندگان ضبط کرده است. این رساله در قطع رقعی با جلد شومیز در ۷۲ صفحه نخستین بار در سال ۱۴۲۴ هجری قمری از سوی انتشارات کتابخانه آیت‌الله مرعشی نجفی منتشر شده است.


۱. القول الفاصل في الرد على مدعي التحريف، سيد شهاب الدين حسينى مرعشى نجفى‌، ص۵۵.
۲. القول الفاصل في الرد على مدعي التحريف، سيد شهاب الدين حسينى مرعشى نجفى‌، ص۲۹.
۳. القول الفاصل في الرد على مدعي التحريف، سيد شهاب الدين حسينى مرعشى نجفى‌، ص۳۹.



نرم افزار مشکات الانوار‌، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




جعبه ابزار