• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امانت‌داری جنیان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عفریتی از جنیان، نسبت به آوردن تخت بلقیس برای حضرت سلیمان علیه‌السّلام امانت دار بود.



قال عفریت من الجن انا ءاتیک به قبل ان تقوم من مقامک وانی علیه لقوی امین. «عفریتی از جن گفت: «من آن را نزد تو می‌ آورم پیش از آنکه از مجلست برخیزی و من نسبت به این امر، توانا و امینم!»

۱.۱ - امانت عفریت

در اینجا دو نفر اعلام آمادگی کردند که یکی از آنها عجیب و دیگری عجیبتر بود.
نخست" عفریتی از جن رو به سوی سلیمان کرد و گفت من تخت او را پیش از آنکه مجلس تو پایان گیرد و از جای برخیزی نزد تو می‌ آورم" (قال عفریت من الجن انا آتیک به قبل ان تقوم من مقامک).
من این کار را با زحمت انجام نمی‌ دهم و در این امانت گرانقیمت نیز خیانتی نمی‌ کنم، چرا که" من نسبت به آن توانا و امینم"! (و انی علیه لقوی امین).
"عفریت" به معنی فرد گردنکش و خبیث است، و جمله" انی علیه لقوی امین" که از جهات مختلفی توام با تاکید است (ان- جمله اسمیه- لام) نیز نشان می‌ دهد که بیم خیانت در این عفریت می‌ رفته، لذا در مقام دفاع از خود برآمده و قول امانت و وفاداری داده است.
به هر حال سرگذشت سلیمان مملو است از شگفتیها و خارق عادات، و جای تعجب نیست که عفریتی اینچنین بتواند در یک مدت کوتاه یعنی یک یا چند ساعت که سلیمان در مجلس خویش برای داوری میان مردم، یا رسیدگی به امور مملکت، یا نصیحت و ارشاد، نشسته است چنین امر مهمی را انجام دهد.

۱.۲ - جن امین

ضمیر "علیه" در جمله "و انی علیه لقوی امین" به "اتیان- آوردن" برمی گردد، و معنایش این است که: من به آوردن آن نیرومند و امینم، نیرومند بر آنم و حمل آن خسته ‌ام نمی‌ کند، امین بر آنم و در آوردنش به تو خیانت نمی‌ کنم.


۱. نمل/سوره۲۷، آیه۳۹.    
۲. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱۵، ص۴۶۸.    
۳. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۵، ص۵۱۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «امانت داری جنیان».    



جعبه ابزار