• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اهل مدین (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اهل مدین، نام جد قبیله‌ای است که ابراهیم خلیل علیه‌السّلام از آن است، و نام شهری است که قوم شعیب علیه‌السّلام در آن زندگی می‌کردند.





۱.۱ - معرفی اجمالی

مدین به گفته برخی نام آبادی حضرت شعیب علیه السلام و به گفته بعضی نام شهری است که قوم شعیب علیه‌السّلام در آن می‌زیسته‌اند. این شهر در ساحل بحر قلزم، در مقابل تبوک به فاصله شش منزلی، واقع شده است و نیز نام جد قبیله‌ای است که ابراهیم خلیل علیه‌السّلام از آن است، و بلده مدین به فرزندان او منسوب است.
[۳] لغت نامه.


۱.۲ - قوم شعیب

والی مدین اخاهم شعیبا قال یـقوم اعبدوا الله ما لکم من الـه غیره... «و به سوی مدین، برادرشان شعیب را (فرستادیم) گفت: «ای قوم من! خدا را بپرستید، که جز او معبودی ندارید! دلیل روشنی از طرف پروردگارتان برای شما آمده است بنا بر این، حق پیمانه و وزن را ادا کنید! و از اموال مردم چیزی نکاهید! و در روی زمین، بعد از آنکه (در پرتو ایمان و دعوت انبیاء) اصلاح شده است، فساد نکنید! این برای شما بهتر است اگر با ایمان هستید!»

۱.۳ - پیامبر مدین

شعیب که نسبش طبق تواریخ با چندین واسطه به" ابراهیم" می‌ رسد، مبعوث به سوی اهل مدین گردید، مدین از شهرهای شام بود و مردمی تجارت پیشه و مرفه داشت، که در میان آنها بت پرستی و همچنین تقلب و کم فروشی در معامله کاملا رائج بود.

۱.۴ - اصالت اهل مدین

جمعی از مفسران مانند طبرسی در مجمع البیان و فخر رازی در تفسیر معروف خود نقل کرده ‌اند که" مدین" در اصل نام یکی از فرزندان ابراهیم خلیل بود، و چون فرزندان و نواده ‌های او در سرزمینی در طریق شام سکونت اختیار کردند به نام مدین نامیده شد.


آیین اهل مدین، اصلاح اهل مدین، اوصاف اهل مدین، تاریخ اهل مدین، عذاب اهل مدین، مؤمنان اهل مدین، هشدار به اهل مدین.


۱. لسان العرب، ابن منظور، ج۱، ص۵۸۷.    
۲. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۵، ص۳۲۰.    
۳. لغت نامه.
۴. اعراف/سوره۷، آیه۸۵.    
۵. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۶، ص، ۲۴۹.    
۶. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۶، ص، ۲۴۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اهل مدین».    



جعبه ابزار