• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اهمیت امانت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



امانتداری از ویژگیهای اخلاقی و صفات پسندیده و در میان همه اقوام و ملتها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.



امانتداری از ویژگیهای اخلاقی و صفات پسندیده و در میان همه اقوام و ملتها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و عموم انسانها با هر عقیده و مذهبی امانتداری را ارج‌نهاده و شخص امانتدار را می‌ستایند. در شریعت اسلام نیز امانت از اهمیت و جایگاه والایی برخوردار است و قرآن‌کریم در آیات متعدد مسلمانان را به توجه و حفظ امانت دیگران سفارش کرده است؛ از جمله در آیه ۵۸ نساء خداوند با تأکید به همگان فرمان می‌دهد که امانتها را به اهل آن باز گردانند:«اِنَّ اللّهَ یَأمُرُکُم اَن تُؤَدُّوا الاَمنتِ اِلی اَهلِها» اهل امانت اختصاص به مؤمن ندارد، بلکه فاسق را نیز دربرمی‌گیرد، چنان‌که پیامبر فرمود:امانت را به صاحبش بازگردانید، هرچند فاسق باشد. امام صادق (علیه‌السلام) نیز فرمود:اگر قاتل علی (علیه‌السلام) امانتی به من بسپارد آن را به وی باز خواهم گرداند. و نیز امام سجاد (علیه‌السلام) فرمود:اگر قاتل پدرم حسین بن علی (علیه‌السلام) شمشیری که با آن پدرم را به شهادت رسانده در نزد امانت گذارد به او بازخواهم گرداند.


در شأن نزول آیه فوق نیز نقل شده که پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) پس از فتح مکه کلید کعبه را که از عثمان بن طلحه کافر به امانت ستانده بود به وی بازگرداند.
[۹] جامع‌البیان، مج ۴، ج ۵، ص ۲۰۱؛
[۱۰] مجمع‌البیان، ج ۳، ص ۹۹؛
[۱۱] تفسیر قرطبی، ج ۵، ص ۱۶۶.



قرآن در آیاتی دیگر از فرشته وحی به عنوان فرشته‌ای امانتدار یاد می‌کند:«نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الاَمین» و در آیات متعدد دیگری نیز قرآن از انبیای الهی ، به عنوان فرستادگانی امین یاد کرده است:«اِنّی لَکُم رَسولٌ اَمین» که این امر حکایت از اهمیت امانت در نزد خداوند و رسولان او و نیز ملتهای گذشته دارد؛ همچنین قرآن یکی از ویژگیهای مؤمنان راستین را امانتداری آنان دانسته است:«قَد اَفلَحَ المُؤمِنون... الَّذینَ هُم لاَِمنتِهِم و عَهدِهِم رعون» و در آیه‌ای دیگر امانتداری را مصداق تقوا و وفا به عهد برمی‌شمارد:«و مِن اَهلِ الکِتبِ مَن اِن تَأمَنهُ بِقِنطار یُؤَدِّهِ اِلَیکَ... بَلی مَن اَوفی بِعَهدِهِ واتَّقی فَاِنَّ اللّهَ یُحِبُّ المُتَّقین» در روایات اسلامی نیز بر نقش و اهمیت امانت تأکید فراوانی شده است؛ در روایتی امانت عامل استواری و نظام امت
[۲۳] الکاشف، ج ۲، ص ۳۵۶.
و در حدیثی دیگر خیانت در امانت با بی‌دینی یکسان شمرده شده است.
[۲۴] مسند احمد، ج۳، ص۵۹۴؛
در موردی دیگر امام صادق (علیه‌السلام) معیار شخصیت و ایمان فرد را امانتداری او دانسته است؛ نه فراوانی رکوع و سجود وی.


الاختصاص؛ الامالی، صدوق؛ بحارالانوار؛ البرهان فی تفسیر القرآن؛ تحف العقول عن آل الرسول (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم)؛ التحقیق فی کلمات القرآن الکریم؛ التعریفات؛ تفسیرالتحریر و التنویر؛ التفسیر الکاشف؛ تفسیر نورالثقلین؛ تهذیب الاحکام؛ جامع البیان عن تأویل آی القرآن؛ جواهرالکلام فی شرح شرایع الاسلام؛ الدرالمنثور فی التفسیر بالمأثور؛ دعائم الاسلام؛ الروضة البهیة فی شرح اللمعة الدمشقیه؛ فرهنگ معارف اسلامی؛ فقه الصادق (علیه‌السلام)؛ فقه القرآن، راوندی؛ القواعد الفقهیه، بجنوردی؛ الکافی؛ کتاب الخلاف؛ الکشاف؛ کنزالعرفان فی فقه القرآن؛ لسان العرب؛ لغت نامه؛ مجمع البیان فی تفسیر القرآن؛ مختلف الشیعة فی احکام الشریعه؛ مستدرک الوسائل؛ مسند احمد بن حنبل؛ مصطلحات الفقه و معظم عناوینه الموضوعیه؛ المغنی والشرح الکبیر؛ مفردات الفاظ القرآن؛ المیزان فی تفسیر القرآن؛ وسائل الشیعه.


۱. نساء/سوره۴، آیه۵۸.    
۲. تحف العقول، ص ۱۷۵؛    
۳. مستدرک الوسائل، ج ۱۴، ص ۱۱؛    
۴. الدرالمنثور، ج ۲، ص ۵۷۲.    
۵. اصول الکافی، ج ۵، ص ۱۳۳؛    
۶. مستدرک الوسائل، ج ۱۴، ص ۱۰.    
۷. الامالی، ص ۳۱۹؛    
۸. وسائل الشیعه، ج ۱۹، ص ۷۶.    
۹. جامع‌البیان، مج ۴، ج ۵، ص ۲۰۱؛
۱۰. مجمع‌البیان، ج ۳، ص ۹۹؛
۱۱. تفسیر قرطبی، ج ۵، ص ۱۶۶.
۱۲. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۹۳.    
۱۳. تکویر/سوره۸۱، آیه۲۱.    
۱۴. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۰۷.    
۱۵. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۲۵.    
۱۶. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۴۳.    
۱۷. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۶۲.    
۱۸. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۷۸.    
۱۹. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۱.    
۲۰. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۸.    
۲۱. آل‌عمران/سوره۳، آیه۷۵.    
۲۲. آل‌عمران/سوره۳، آیه۷۶.    
۲۳. الکاشف، ج ۲، ص ۳۵۶.
۲۴. مسند احمد، ج۳، ص۵۹۴؛
۲۵. مستدرک‌الوسائل، ج۱۴، ص ۶.    
۲۶. وسائل‌الشیعه، ج۱۹، ص۶۸؛    
۲۷. الاختصاص، ص ۲۲۹.    



دائرة المعارف قرآن کریم، برگرفته از مقاله« اهمیت امانت»    



جعبه ابزار