• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ایمان و تقوا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از جلوه‌های تقوا و تقواپیشگی ایمان خالص به خداوند می‌باشد.



تجلی پرهیزگاری، در ایمان به خدا می‌باشد:
«... ولـکن البر من ءامن بالله... واولـئک هم المتقون؛ بلکه نیکینیکوکار) کسی است که به خدا ایمان آورده ... اینها هستند پرهیزکاران!»
«.. واتقوا الله الذی انتم به مؤمنون؛ ... و از (مخالفت) خداوندی که به او ایمان دارید، بپرهیزید!»


و اتقوا الله الذی انتم به مؤمنون: این جمله با بهترین بیانی، مردم را دعوت به تقوی می‌کند. یعنی: ‌ای مردم مؤمن، بوسیله تقصیر در تقوی، ایمانتان را ضایع نکنید، که دچار حسرت خواهید شد. بهتر است که از حرام کردن حلال خدا و همه معصیت‌ها خودداری کنید و خدای خود را فراموش نکنید.
این دو آیه، دلالت دارند بر ناپسند بودن انزوا و آنچه که همه مردم دنیا به آن علاقه‌مند هستند. بنابراین دوری از زن و فرزند و آباد نکردن زمین، قبیح است.
می‌گوید: (و اتقوا الله الذی انتم به مؤمنون) یعنی ایمان شما به خدا ایجاب می‌کند که همه دستورات او را محترم بشمرید، هم بهره گرفتن و هم رعایت اعتدال و تقوی. در تفسیر این جمله احتمال دیگری نیز هست، که منظور از امر به تقوا این است که تحریم مباحات و طیبات با درجه عالی و کامل تقوا متناسب نیست، تقوا ایجاب می‌کند که انسان از حد اعتدال در هیچ طرف خارج نشود.


درباره اعمالشان می‌فرماید: (اولئک الذین صدقوا)، و درباره اخلاقشان می‌فرماید. (و اولئک هم المتقون). و در تعریف اولی که از ایشان کرده، فرموده: (کسانی هستند که ایمان به خدا و روز جزا و ملائکه و کتاب و انبیاء دارند)، و این تعریف شامل تمامی معارف حقه‌ای است که خدای سبحان ایمان به آنها را از بندگان خود خواسته و مراد به این ایمان، ایمان کامل است که اثرش هرگز از آن جدا نمی‌شود و تخلف نمی‌کند، نه در قلب، و نه در جوارح، در قلب تخلف نمی‌کند چون صاحب آن دچار شک و اضطراب و یا اعتراض و یا در پیشامدی ناگوار دچار خشم نمی‌گردد و در اخلاق و اعمال هم تخلف نمی‌کند، (چون وقتی ایمان کامل در دل پیدا شد، اخلاق و اعمال هم اصلاح می‌شود).
دلیل بر اینکه مراد از آیه بیان این معنا است، ذیل آیه شریفه است که می‌فرماید: (اولئک الذین صدقوا) که صدق را مطلق آورده و مقید به زبان یا به اعمال قلب، یا به اعمال سایر جوارح نکرده، پس منظور، آن مؤمنینی است که مؤمن حقیقی هستند و در دعوی ایمان صادق‌اند، هم چنان که در جای دیگر درباره آنان فرمود: (فلا و ربک لا یؤمنون حتی یحکموک فیما شجر بینهم، ثم لا یجدوا فی انفسهم حرجا مما قضیت، و یسلموا تسلیما، حاشا به پروردگارت سوگند که ایمان نمی‌آورند و ایمانشان واقعی نمی‌شود مگر وقتی که تو را در اختلاف‌هایی که بینشان پیدا می‌شود حکم قرار دهند و چون حکمی راندی هیچ ناراحتی در دل خود از حکم تو احساس نکنند و سراپا تسلیم تو شوند). اما تعریفی که برای بار سوم از آنان کرد و فرمود: (اولئک هم المتقون) حصری که در آن هست، برای بیان کمال ایشان است، چون بر و صدق اگر به حد کمال نرسند، تقوی دست نمی‌دهد.


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۷۷.    
۲. مائده/سوره۵، آیه۸۸.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۳، ص۴۰۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۵، ص۶۳.    
۵. نساء/سوره۴، آیه۶۵.    
۶. طباطبایی، سیدمحمدحسین، ترجمه المیزان، ج۱، ص۶۵۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تقوا».    



جعبه ابزار