• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برگزیدگی اسلام (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اسلام دینی است که خداوند آنرا بر سایر ادیان برگزیده است، و برای برگزیدگی ملاکهایی است که آنها در زیل مقاله بیان می‌کنیم.



اسلام ، دین برگزیده خداوند است:
ومن یرغب عن ملة ابرهیم... «جز افراد سفیه و نادان، چه کسی از آیین ابراهیم، (با آن پاکی و درخشندگی،) روی گردان خواهد شد؟!. ...» ... ان الله اصطفی لکم الدین فلاتموتن الا وانتم مسلمون. «و ابراهیم و یعقوب (در واپسین لحظات عمر،) فرزندان خود را به این آیین، وصیت کردند (و هر کدام به فرزندان خویش گفتند:) «فرزندان من! خداوند این آیین پاک را برای شما برگزیده است و شما، جز به آیین اسلام (تسلیم در برابر فرمان خدا) از دنیا نروید!»

۱.۱ - گزینش اسلام

گزینش اسلام از سوی خداوند، دلیل سفارش ابراهیم و یعقوب علیهما السلام به آن است:
و وصی بها ابرهیم بنیه ویعقوب یـبنی ان الله اصطفی لکم الدین فلاتموتن الا وانتم مسلمون. «و ابراهیم و یعقوب (در واپسین لحظات عمر،) فرزندان خود را به این آیین، وصیت کردند (و هر کدام به فرزندان خویش گفتند:) «فرزندان من! خداوند این آیین پاک را برای شما برگزیده است و شما، جز به آیین اسلام ( تسلیم در برابر فرمان خدا) از دنیا نروید!»



۲.۱ - استغاثه

استغاثه یونس علیه‌السّلام در شکم ماهی، ملاک برگزیدگی وی بود:
فاصبر لحکم ربک ولاتکن کصاحب الحوت اذ نادی وهو مکظوم «اکنون که چنین است صبر کن و منتظر فرمان پروردگارت باش، و مانند صاحب ماهی (یونس) مباش (که در تقاضای مجازات قومش عجله کرد و گرفتار مجازات ترک اولی شد) در آن زمان که با نهایت اندوه خدا را خواند.» فاجتبه ربه... «ولی پروردگارش او را برگزید و از صالحان قرار داد.»

۲.۲ - اطاعت

اطاعت خاضعانه ابراهیم علیه‌السّلام ملاک برگزیدگی وی از جانب خداوند بود:
ومن یرغب عن ملة ابرهیم الا من سفه نفسه ولقد اصطفینـه فی الدنیا... «جز افراد سفیه و نادان، چه کسی از آیین ابراهیم، (با آن پاکی و درخشندگی،) روی گردان خواهد شد؟! ما او را در این جهان برگزیدیم و او در جهان دیگر، از صالحان است.» اذ قال له ربه اسلم قال اسلمت لرب العــلمین. «در آن هنگام که پروردگارش به او گفت: اسلام بیاور! (و در برابر حق، تسلیم باش! او فرمان پروردگار را، از جان و دل پذیرفت و) گفت: «در برابر پروردگار جهانیان، تسلیم شدم.»
ان ابرهیم کان امة قانتا لله... «ابراهیم (به تنهایی) امتی بود مطیع فرمان خدا خالی از هر گونه انحراف و از مشرکان نبود.» شاکرا لانعمه اجتبلـه... «شکرگزار نعمتهای پروردگار بود خدا او را برگزید و به راهی راست هدایت نمود.»

۲.۳ - انابه

انابه و توجه به خدا، زمینه برگزیده شدن بندگان از سوی خداوند برای گرایش به دین توحید است:
شرع لکم من الدین... کبر علی المشرکین ما تدعوهم الیه الله یجتبی الیه من یشاء ویهدی الیه من ینیب. «آیینی را برای شما تشریع کرد که به نوح توصیه کرده بود و آنچه را بر تو وحی فرستادیم و به ابراهیم و موسی و عیسی سفارش کردیم این بود که: دین را برپا دارید و در آن تفرقه ایجاد نکنید! و بر مشرکان گران است آنچه شما آنان را به سویش دعوت می‌کنید! خداوند هر کس را بخواهد برمی گزیند، و کسی را که به سوی او بازگردد هدایت می‌ کند.»

۲.۴ - توانایی

توانایی جسمی طالوت، معیار گزینش وی از جانب خداوند بود:
وقال لهم نبیهم ان الله قد بعث لکم طالوت ملکا... قال ان الله اصطفلـه علیکم وزاده بسطة فی العلم والجسم... «و پیامبرشان به آنها گفت: «خداوند (طالوت) را برای زمامداری شما مبعوث (و انتخاب) کرده است.» گفتند: «چگونه او بر ما حکومت کند، با اینکه ما از او شایسته تریم، و او ثروت زیادی ندارد؟! » گفت: «خدا او را بر شما برگزیده، و او را در علم و (قدرت) جسم، وسعت بخشیده است. خداوند، ملکش را به هر کس بخواهد، می‌ بخشد و احسان خداوند، وسیع است و (از لیاقت افراد برای منصب‌ها) آگاه است.»

۲.۵ - توحید

توحید و یکتاپرستی ابراهیم علیه السلام، معیار برگزیده شدن وی از ناحیه خداوند بود:
ان ابرهیم کان امة قانتا لله حنیفا ولم یک من المشرکین «ابراهیم (به تنهایی) امتی بود مطیع فرمان خدا خالی از هر گونه انحراف و از مشرکان نبود.» شاکرا لانعمه اجتبلـه وهدلـه الی صرط مستقیم. «شکرگزار نعمتهای پروردگار بود خدا او را برگزید و به راهی راست هدایت نمود.»

۲.۶ - شکرگزاری

شکرگزاری ابراهیم علیه‌السّلام از نعمتهای خداوند، ملاک برگزیدگی وی بود:
ان ابرهیم کان... «ابراهیم (به تنهایی) امتی بود مطیع فرمان خدا خالی از هر گونه انحراف و از مشرکان نبود.» شاکرا لانعمه اجتبلـه... «شکرگزار نعمتهای پروردگار بود خدا او را برگزید و به راهی راست هدایت نمود.»

۲.۷ - علم

برگزیدگی طالوت از طرف خداوند، با توجه به توانایی علمی وی بود:
وقال لهم نبیهم ان الله قد بعث لکم طالوت ملکا... قال ان الله اصطفلـه علیکم وزاده بسطة فی العلم والجسم... «و پیامبرشان به آنها گفت: «خداوند (طالوت) را برای زمامداری شما مبعوث (و انتخاب) کرده است.» گفتند: «چگونه او بر ما حکومت کند، با اینکه ما از او شایسته تریم، و او ثروت زیادی ندارد؟! » گفت: «خدا او را بر شما برگزیده، و او را در علم و (قدرت) جسم، وسعت بخشیده است. خداوند، ملکش را به هر کس بخواهد، می‌ بخشد و احسان خداوند، وسیع است و (از لیاقت افراد برای منصب‌ها) آگاه است.»


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۳۰.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۳۲.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۱۳۲.    
۴. قلم/سوره۶۸، آیه۴۸.    
۵. قلم/سوره۶۸، آیه۵۰.    
۶. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۹، ص، ۶۴۶.    
۷. بقره/سوره۲، آیه۱۳۰.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۱۳۱.    
۹. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱، ص، ۴۶۰.    
۱۰. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۰.    
۱۱. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۱.    
۱۲. شوری/سوره۴۲، آیه۱۳.    
۱۳. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۸، ص، ۳۷.    
۱۴. بقره/سوره۲، آیه۲۴۷.    
۱۵. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۰.    
۱۶. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۱.    
۱۷. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۰.    
۱۸. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۱.    
۱۹. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۲، ص، ۵۳۰.    
۲۰. بقره/سوره۲، آیه۲۴۷.    
۲۱. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲، ص، ۲۳۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «برگزیدگی اسلام».    



جعبه ابزار