• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بنی نضیر (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«بنی‌نضیر» طایفه‌ای از یهودیان ساکن در مدینه بودند که در روند حوادث صدر اسلام نقش داشتند، روابط قبیلگی، توان بالای نظامی و اقتصادی و دامنه نفوذ فرهنگی آنان، باعث چنین جای‌گاهی شده بود.



بنی نضیر، گروهی از یهود مدینه بودند که پس از هجرت پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم با آن حضرت پیمان صلح بستند؛ ولی پس از غزوه احد، پیمان خود را شکستند و با مشرکان مکه در برابر مسلمانان متحد شدند. پیامبر صلی الله علیه وآله به واسطه جبرئیل از توطئه آنان با خبر و به جنگ با ایشان مامور شد.
[۲] مجمع البیان، ج۹ - ۱۰، ص۳۸۶ - ۳۸۷.

در این مدخل از جمله «الذین کفروا من اهل الکتاب» با توجه به شان نزول استفاده شده است.


در قرآن به نام یهود بنی‌نضیر تصریح نشده است، اما آیاتی از قرآن در مورد ایشان نازل شده و مخصوصاً به پیمان‌شکنی آنان پرداخته است.
بخش عمده‌ای از سوره حشر درباره این قوم می‌باشد، به طوری که نام دیگر این سوره را بنی‌نضیر گفته‌اند.

۲.۱ - سرانجام بنی‌نضیر در قرآن

قرآن داستان تخریب قلعه بنی‌نضیر و فرار آنها را چنین بیان می‌کند: «مَا ظَنَنتُمْ أَن یَخْرُجُوا وَظَنُّوا أَنَّهُم مَّانِعَتُهُمْ حُصُونُهُم مّن الله فَأَتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ حَیْثُ لَمْ یَحْتَسِبُوا وَ قَذَفَ فِی قُلُوبِهِمُ الرُّعْبَ یُخْرِبُونَ بُیُوتَهُم بِأَیْدِیهِمْ وَأَیْدِی الْمُؤْمِنِینَ»؛«گمان نمی‌کردید آنان خارج شوند و خودشان نیز گمان می‌کردند که درهای محکمشان آنها را از عذاب الهی مانع می‌شود اما خداوند از آن‌جا که گمان نمی‌کردند به سراغشان آمد و در دل‌هایشان ترس و وحشت افکند به گونه‌ای که خانه‌های خود را با دست خویش و با دست مؤمنان ویران می‌کردند».


ترس بنی نضیر، تشبیه بنی نضیر، خانه‌های بنی نضیر، غزوه بنی نضیر، کیفر بنی نضیر.


۱. اعلام قرآن، فرهنگ و معارف قرآن، ج۳، ص۴۵۵.    
۲. مجمع البیان، ج۹ - ۱۰، ص۳۸۶ - ۳۸۷.
۳. حشر/سوره۵۹، آیه۲.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بنی نضیر».    



جعبه ابزار