• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهشت تابعان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بر اساس نص قرآن تابعین فقط مختص آنان که صحابه را دیده اند نیست بلکه همه کسانی که پیرو پیامبر و شریعت ایشان هستند تابع ایشانند که بهشت را بشارت گرفته اند.



تابعان پیشگامان نخستین، که در زمان پیامبر یا به فاصله اندکی بعد ایشان بوده اند در بهشت جاودانه اند.
•والسبقون الاولون من المهـجرین والانصار والذین اتبعوهم باحسـن رضی الله عنهم ورضوا عنه واعد لهم جنت تجری تحتها الانهـر خــلدین فیهآ ابدا ذلک الفوز العظیم (و پيشگامان نخستين از مهاجران و انصار و كسانى كه با نیکوکاری از آنان پيروى كردند خدا از ايشان خشنود و آنان (نيز) از او خشنودند و براى آنان باغهايى آماده كرده كه از زير (درختان) آن نهرها روان است هميشه در آن جاودانه‌ اند اين است همان كاميابى بزرگ.)

۱.۱ - سابقون

در اینکه مقصود از ( (سابقین اولین) ) چه کسانیند اختلاف است، بعضی گفته‌اند: منظور از ایشان آن کسانیند که به دو قبله نماز گزارده‌اند. بعضی دیگر گفته‌اند: مقصود از ایشان کسانیند که بیعت رضوان کرده باشند؛ و بیعت رضوان، بیعت در حدیبیه است. بعضی دیگر گفته اند مقصود از ایشان تنها و تنها اهل بدراند. و بعضی گفته‌اند کسانیند که قبل از هجرت ، مسلمان شدند، و این چند وجهی که ذکر شد دلیل لفظی بر هیچ یک آنها در دست نیست.
چیزی که ممکن است تا اندازه‌ای از لفظ خود آیه استشمام نمود و در حقیقت آیه شریفه، آن را تا حدی تایید می‌کند، این است که منظور از ( (سابقون اولون) ) کسانی‌اند که قبل از هجرت ایمان آورده و پیش از واقعه بدر مهاجرت کردند و یا به پیغمبر ایمان آورده و او را منزل دادند، زیرا موضوع با دو وصف سابقون و اولون بیان شده، و اسمی از اشخاص و یا عناوین آنها برده نشده، و این خود اشعار دارد بر اینکه بخاطر هجرت و نصرت بوده که سبقت و اولیت اعتبار شده است.

۱.۲ - تابعین

اصطلاح گروهی از دانشمندان بر این است: کلمه «تابعین» را تنها در مورد شاگردان صحابه به کار می‌برند، یعنی: آن عده‌ای که پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم را ندیدند، اما بعد از پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم به روی کار آمدند، و علوم و دانش‌های اسلامی را وسعت بخشیدند، و به تعبیر دیگر: اطلاعات اسلامی خود را، بدون واسطه از صحابه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم گرفتند.
ولی، همان گونه که در بالا گفتیم، مفهوم آیه از نظر لغت به این گروه، محدود نمی‌شود، بلکه تعبیر «تابعین به احسان»، تمام گروه هائی را که در هر عصر و زمان، از برنامه و اهداف پیشگامان اسلام پیروی کردند، شامل می‌شود.


۱. توبه/سوره۹، آیه۱۰۰.    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۹، ص۵۰۴.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۸، ص۱۲۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بهشت تابعان ».    



جعبه ابزار