• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهشتی شدن با شکر (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مؤمنانی که اعمال صالح انجام می‌دهند و شکرگزار نعمت‌های الهی هستند و از گناهانشان توبه می‌کنند، در زمره بهشتیان خواهند بود.



خردمندان روی آورده به خدا با روحیه شکر، در زمره بهشتیان هستند.
... قال رب اوزعنی ان اشکر نعمتک التی انعمت علی وعلی ولدی وان اعمل صــلحا ترضـیه واصلح لی فی ذریتی انی تبت الیک وانی من المسلمین «.....می‌ گوید: «پروردگارا! مرا توفیق ده تا شکر نعمتی را که به من و پدر و مادرم دادی بجا آورم و کار شایسته‌ای انجام دهم که از آن خشنود باشی، و فرزندان مرا صالح گردان من به سوی تو بازمی گردم و توبه می‌ کنم، و من از مسلمانانم!» اولـئک... فی اصحـب الجنة وعد الصدق الذی کانوا یوعدون. «آنها کسانی هستند که ما بهترین اعمالشان را قبول می‌ کنیم و از گناهانشان می‌ گذریم و در میان بهشتیان جای دارند این وعده راستی است که وعده داده می‌ شدند.»

۱.۱ - شکر نعمت

این انسان لایق و با ایمان هنگامی که به چهل سالگی رسید سه چیز را از خدا تقاضا می‌ کند: نخست می‌ گوید: "پروردگارا! به من الهام ده و توفیق بخش تا شکر نعمتی را که به من و پدر و مادرم ارزانی داشتی بجا آورم" (قال رب اوزعنی ان اشکر نعمتک التی انعمت علی و علی والدی).
این تعبیر نشان می‌ دهد که انسان با ایمان در چنین سن و سالی هم از عمق و وسعت نعمتهای خدا بر او آگاه می‌ گردد، و هم از خدماتی که پدر و مادر به او کرده است تا به این حد رسیده، چرا که در این سن و سال معمولا خودش پدر یا مادر می‌ شود، و زحمات طاقت فرسا و ایثارگرانه آن دو را با چشم خود می‌ بیند، و بی اختیار به یاد آنها می‌ افتد و بجای آنها در پیشگاه خدا شکرگزاری می‌ کند.

۱.۲ - درخواست شکرگزاری

جمله "رب اوزعنی ان اشکر نعمتک... " درخواست این است که نعمت ثناء بر او را ارزانیش بدارد تا با اظهار قولی و عملی نعمت او را اظهار نماید. اما قولی که روشن است. و اما عملی به اینکه نعمت‌های خدا را طوری استعمال کند که همه بفهمند نعمت وی از خدای سبحان است و خدا آن را به وی داده، و از ناحیه خود او نیست، و لازمه این گونه استعمال این است که عبودیت و مملوکیت این انسان در گفتار و کردارش هویدا باشد.

۱.۳ - موهبت الهی

آیه بیان گویایی است از اجر و پاداش این گروه از مؤمنان شکرگزار صالح العمل و توبه کار که به سه پاداش مهم در آن اشاره شده است.
نخست می‌ فرماید: " آنها کسانی هستند که ما بهترین اعمالشان را قبول می‌ کنیم.
موهبت دوم پاکسازی آنها است، می‌ گوید: "ما از گناهانشان می‌ گذریم (و نتجاوز عن سیئاتهم).
در حالی که در میان بهشتیان جای دارند (فی اصحاب الجنة)»
و این سومین موهبت الهی نسبت به آنها است که آنان را با این که لغزش‌هایی داشته ‌اند شستشو داده، در کنار نیکان و پاکانی جای می‌ دهد که از مقربان درگاه اویند.


۱. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۵.    
۲. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۶.    
۳. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۱، ص۳۲۹.    
۴. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۸، ص۳۰۸.    
۵. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۱، ص۳۳۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «شکر».    



جعبه ابزار