• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بی‌تقوایی قوم لوط (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از اقوام بی تقوا که قرآن هم به آنها اشاره کرده است قوم لوط است.



قوم لوط، انسان‌هایی بی تقوا بودند:
وجاءه قومه یهرعون الیه ومن قبل کانوا یعملون السیـات قال یـقوم هـؤلاء بناتی هن اطهر لکم فاتقوا الله ولا تخزون فی ضیفی الیس منکم رجل رشید.
قوم او (به قصد مزاحمت میهمانان) به سرعت به سراغ او آمدند (و قبلا کارهای بد انجام می‌دادند) گفت: «ای قوم من! اینها دختران منند برای شما پاکیزه‌ترند! (با آنها ازدواج کنید و از زشتکاری چشم بپوشید! ) از خدا بترسید و مرا در مورد میهمانانم رسوا نسازید! آیا در میان شما یک مرد فهمیده و آگاه وجود ندارد؟!»
کذبت قوم لوط المرسلین• اذ قال لهم اخوهم لوط الا تتقون.
قوم لوط فرستادگان (خدا) را تکذیب کردند،هنگامی که برادرشان لوط به آنان گفت: «آیا تقوا پیشه نمی‌کنید؟


ششمین پیامبری که گوشه‌ای از زندگی او و قوم گمراهش در این سوره آمده حضرت لوط علیه‌السّلام است، با اینکه او در عصر ابراهیم علیه‌السّلام می‌زیست، ولی بیان ماجرای زندگی او بعد از ابراهیم نیامده، چرا که قرآن یک کتاب تاریخی نیست که حوادث را به ترتیب وقوع بیان کند، بلکه جنبه‌های تربیتی و انسانسازی را مورد توجه قرار می‌دهد که تناسب‌های دیگری را ایجاب می‌کند، و زندگی لوط و ماجرای قومش هماهنگی بیشتری با زندگی پیامبرانی دارد که اخیرا سخن از آنها به میان آمد. نخست می‌گوید: قوم لوط فرستادگان خدا را تکذیب کردند (کذبت قوم لوط المرسلین).
همانگونه که قبلا هم اشاره کرده‌ایم ذکر مرسلین، به صورت جمع، یا به خاطر وحدت دعوت انبیاء است که تکذیب یکی از آنها تکذیب همه آنها محسوب می‌شود، و یا اینکه واقعا به هیچیک از پیامبران پیشین نیز ایمان نداشتند.
سپس اشاره‌ای به دعوت حضرت لوط می‌کند که هماهنگ با کیفیت دعوت دیگر پیامبران گذشته است می‌گوید: در آن هنگام که برادرشان لوط به آنها گفت: آیا تقوا پیشه نمی‌کنید؟! (اذ قال لهم اخوهم لوط ا لا تتقون). لحن گفتار او و دلسوزی عمیق و فوق العاده‌اش نشان می‌داد که همچون یک برادر سخن می‌گوید. سپس افزود: من برای شما رسول امینی هستم (انی لکم رسول امین). تا کنون خیانتی از من دیده‌اید؟ و از این به بعد نیز نسبت به وحی الهی و رساندن پیام پروردگار شما قطعا رعایت امانت را خواهم کرد. اکنون که چنین است: پرهیزکاری پیشه کنید، و از خدا بترسید و مرا اطاعت نمائید که رهبر راه سعادت شما هستم (فاتقوا الله و اطیعون).


۱. هود/سوره۱۱، آیه۷۸.    
۲. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۶۰.    
۳. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۶۱.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۵، ص۳۱۶-۳۱۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «قوم لوط».    



جعبه ابزار