• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بی‌تقوایی قوم نوح (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی دیگر از اقوامی که خداوند در قرآن کریم به صفت بی تقوایی آنان اشاره کرده است قوم نوح می‌باشد.



قوم نوح، مردمی بی تقوا بودند:
ولقد ارسلنا نوحـا الی قومه فقال یـقوم اعبدوا الله ما لکم من الـه غیره افلا تتقون.
و ما نوح را بسوی قومش فرستادیم او به آنها گفت: «ای قوم من! خداوند یکتا را بپرستید، که جز او معبودی برای شما نیست! آیا (از پرستش بتها) پرهیز نمی‌کنید؟!
کذبت قوم نوح المرسلین• اذ قال لهم اخوهم نوح الا تتقون.
قوم نوح رسولان را تکذیب کردند،هنگامی که برادرشان نوح به آنان گفت: «آیا تقوا پیشه نمی‌کنید؟!


این آیات بعد از داستان موسی و ابراهیم که دو نفر از پیامبران اولوالعزم بودند، شروع می‌کند به داستان نوح که اولین پیامبر اولو العزم و از بزرگان انبیاء است و اجمال آنچه بین آن جناب و قومش گذشته، نقل می‌کند که در آخر به نجات نوح و همراهانش و غرق اکثر مردم انجامیده است.
کذبت قوم نوح المرسلین. در مفردات گفته: کلمه قوم، در اصل به معنای جماعتی از مردان است، نه زنان و به همین جهت فرموده: لا یسخر قوم من قوم... و لا نساء من نساء و شاعر نیز گفته ا قوم آل حصن‌ام نساء آیا آل حصن قومند و یا زنانند، ولیکن در قرآن کریم هر جا آمده اعم از زن و مرد را شامل است.
[۴] راغب اصفهانی، مفردات راغب، ماده قوم.
و لفظ قوم به قول بعضی از علماء مذکر است و اگر گاهی ضمیر مؤنث به آن بر می‌گردانند به اعتبار جماعت می‌باشد. بعضی دیگر گفته‌اند: مؤنث است. و در مصباح گفته هم در مؤنث به کار می‌رود و هم در مذکر.
اذ قال لهم اخوهم نوح ا لا تتقون. یعنی زمانی که برادرشان نوح به ایشان گفت: آیا تقوا پیشه نمی‌کنید؟ و مراد از برادر هم نسب و خویشاوند است، هم چنان که می‌گویند: اخو تمیم و اخو کلیب، یعنی خویشاوند قبیله بنی تمیم و بنی کلیب، و استفهام در جمله، استفهام توبیخی است و معنایش این است که چرا تقوا پیشه نمی‌کنید؟


۱. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۲۳.    
۲. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۰۵.    
۳. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۰۶.    
۴. راغب اصفهانی، مفردات راغب، ماده قوم.
۵. علامه طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه المیزان، ج۱۵، ص۴۱۳-۴۱۴.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «قوم نوح».    



جعبه ابزار