• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تابستان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از فصلهاى سال؛ بين بهار و پاییز ، و گرمترین فصل سال است، تابستان فصل برداشت غلات و اکثر محصولات کشاورزی است، ودر قرآن کریم در آیاتی چند از تابستان ذکری به میان آمده است.



وقوع جنگ تبوک آخرین غزوه پیامبراکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم در شدت گرمای تابستان بوده است، و هم چنین این گرما بهانه ای برای تخلف منافقان از جنگ شده است:
«فرح المخلفون بمقعدهم خلـف رسول الله وکرهوا ان یجـهدوا بامولهم وانفسهم فی سبیل الله وقالوا لاتنفروا فی الحر...»تخلف جویان (از جنگ تبوک) از مخالفت با رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم خوشحال شدند و کراهت داشتند که با اموال و جانهای خود در راه خدا جهاد کنند و (به یکدیگر و به مؤمنان) گفتند در این گرما حرکت (به سوی میدان) نکنید... . (از ابن عباس روایت شده است: رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم مردم را امر کرد که با او _ برای جنگ تبوک حرکت کنند و زمان آن در تابستان بود.


سفرهای تجاری تابستانی، بخشی از حرکت اقتصادی قریش بوده است:
«لایلاف قریش• ایلافهم رحلة الشتاء والصیف»(مجازات اصحاب الفیل) به خاطر این بود که قریش (به این سرزمین مقدس) الفت گیرند (و مقدمات ظهور پیامبر فراهم شود)• الفت آنها در سفرهای زمستانه و تابستانه است.


قرآن کریم در مورد تفاوت مشرق تابستان با مشرق زمستان چنین می فرماید: «رب المشرقین ورب المغربین» او پروردگار دو مشرق و دو مغرب است. ( اصبغ بن نباته می‌گوید: امیرالمؤمنین علیه‌السلام در خطبه‌ای فرمود: ... معنای خدا «رب المشرقین و رب المغربین» _ پروردگار دو مشرق و دو مغرب- این است که مشرق زمستان در محدوده خود و مشرق تابستان در محدوده دیگر است. )


قرآن کریم می فرماید میوه تابستانی در زمستان، در عبادتگاه مریم علیهاالسلام بوده است: «فتقبلها ربها بقبول حسن وانبتها نباتا حسنا وکفلها زکریا کلما دخل علیها زکریا المحراب وجد عندها رزقا قال یـمریم انی لک هـذا قالت هو من عند الله ان الله یرزق من یشآء بغیر حساب» خداوند ، او (مریم) را به طرز نیکویی پذیرفت، و به طرز شایسته ای، (نهال وجود) او را رویانید (و پرورش داد)، و کفالت او را به زکریا سپرد. هر زمان زکریا وارد محراب او می‌شد، غذای مخصوصی در آن جا میدید. از او پرسید: ‌ای مریم! «این را از کجا آورده‌ای؟! » گفت: «این از سوی خداست. خداوند به هر کس بخواهد، بیحساب روزی می‌دهد». (زکریا علیه السلام، میوه‌های غیر فصل را در نزد مریم علیهاالسلام مشاهده می‌کرد. میوه تابستان در زمستان و میوه زمستان در تابستان.)


جنگ در تابستان، سفرهای تابستانی، گرمای تابستان، مشرق تابستان، مغرب تابستان، میوه تابستان.



۱. توبه/سوره۹، آیه۸۱.    
۲. قریش/سوره۱۰۶، آیه۱.    
۳. قریش/سوره۱۰۶، آیه۲.    
۴. الاحتجاج، طبرسی، ج۱، ص۳۸۶.    
۵. نورالثقلین، شیخ حویزی، ج۵، ص۱۹۰.    
۶. رحمان/سوره۵۵، آیه۱۷.    
۷. نورالثقلین، شیخ حویزی، ج۱، ص۳۳۲.    
۸. آل عمران/سوره۳، آیه۳۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تابستان».    



جعبه ابزار