• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تجاوز به بنی اسرائیل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



قوم بنی اسرائیل مورد تجاوزگروهی از همکیشان خود و قارون و فرعونیان بودند.





۱.۱ - رفتار قارون

قارون با وجود پیوند نژادی با بنی اسرائیل علیه آنان رفتار ظالمانه و تجاوزکارانه داشت.
ان قـرون کان من قوم موسی فبغی علیهم... «قارون از قوم موسی بود، اما بر آنان ستم کرد ما آن قدر از گنجها به او داده بودیم که حمل کلیدهای آن برای یک گروه زورمند مشکل بود! (به خاطر آورید) هنگامی را که قومش به او گفتند: «این همه شادی مغرورانه مکن، که خداوند شادی کنندگان مغرور را دوست نمی‌ دارد!»

۱.۱.۱ - تجاوز بدون حق

معنای آیه این است که: قارون از بنی اسرائیل بود، و در مقام این برآمد که بدون حق بر بنی اسرائیل تجاوز کند، و ما از گنجینه ‌ها آن قدر به او دادیم که حمل کلیدهای آنها جماعتی نیرومند را خسته می‌ کرد.

۱.۲ - تجاوز همکیشان

گروهی از بنی اسرائیل مورد تجاوز همکیشان خود بودند.
ثم انتم هـؤلاء تقتلون انفسکم وتخرجون فریقا منکم من دیـرهم تظـهرون علیهم بالاثم والعدون... «اما این شما هستید که یکدیگر را می‌ کشید و جمعی از خودتان را از سرزمینشان بیرون می‌ کنید و در این گناه و تجاوز، به یکدیگر کمک می‌ نمایید (و اینها همه نقض پیمانی است که با خدا بسته ‌اید). .....»

۱.۲.۱ - تجاوز به یکدیگر

شما بسیاری از مواد این میثاق الهی را زیر پا گذاشتید" شما همانها بودید که یکدیگر را به قتل می‌ رساندید و جمعی از خود را از سرزمینشان آواره می‌ کردید" (ثم انتم هؤلاء تقتلون انفسکم و تخرجون فریقا منکم من دیارهم).

۱.۳ - ظلم فرعونیان

فرعونیان به بنی اسرائیل ظلم و تجاوز می‌کردند.
وجـوزنا ببنی اسرءیل البحر فاتبعهم فرعون وجنوده بغیا وعدوا... « (سرانجام) بنی اسرائیل را از دریا (رود عظیم نیل) عبور دادیم و فرعون و لشکرش از سر ظلم و تجاوز، به دنبال آنها رفتند هنگامی که غرقاب دامن او را گرفت، گفت: «ایمان آوردم که هیچ معبودی، جز کسی که بنی اسرائیل به او ایمان آورده ‌اند، وجود ندارد و من از مسلمین هستم!»

۱.۳.۱ - ظلم فرعون و لشگرش

در این آیات آخرین مرحله مبارزه بنی اسرائیل با فرعونیان و سرنوشت آنها، در عباراتی کوتاه اما دقیق و روشن، ترسیم شده است، و آن چنان که روش قرآن است، مطالب اضافی را که از جمله ‌های قبل و بعد فهمیده می‌ شود، ترک نموده. نخست می‌ گوید: " ما بنی اسرائیل را به هنگام مقابله با فرعونیان در حالی که تحت فشار و تعقیب آنها قرار گرفته بودند از دریا (شط عظیم نیل که به خاطر عظمتش کلمه" بحر" بر آن اطلاق شده) عبور دادیم" (و جاوزنا ببنی اسرائیل البحر).
" فرعون و لشگرش برای کوبیدن بنی اسرائیل و ظلم و ستم و تجاوز بر آنان به تعقیب آنها پرداختند، اما بزودی همگی در میان امواج نیل غرق شدند" (فاتبعهم فرعون و جنوده بغیا و عدوا). " بغی" به معنی ستم و" عدو" به معنی تجاوز است، یعنی آنها به خاطر ستم و تجاوز به بنی اسرائیل به تعقیبشان پرداختند.


۱. قصص/سوره۲۸، آیه۷۶.    
۲. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۶، ص، ۱۱۱.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۸۵.    
۴. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱، ص، ۳۲۹.    
۵. یونس/سوره۱۰، آیه۹۰.    
۶. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۸، ص، ۳۷۵.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تجاوز به بنی اسرائیل».    



جعبه ابزار