• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ترجیع

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ترجيع به دو معنی در فقه آمده:
۱. ترجيع به معنی تكرار قسمتی از اذان (مانند شهادتين) که از آن در باب صلات سخن رفته است و نزد شيعه اماميّه اگر به قصد مشروعيت ادا شود، بدعت و حرام است.
۲. ترجيع به معنی گردانيدن آواز در گلو (چهچهه زدن) که از آن به مناسبت در باب تجارت سخن رفته است.




ترجيع به معنی تكرار قسمتی از اذان و نیز گردانيدن آواز در گلو (چهچهه زدن) است.

۱.۱ - معنی اوّل و بررسی اقوال آن


تكرار دو بار شهادتين در اذان، افزون بر عدد معيّن، يكى از اقوال‌ در تعريف ترجيع است. ديگر اقوال در مسئله عبارت است از: تكرار تكبير، علاوه بر تكرار شهادتين؛ تكرار فصلى از اذان افزون بر شمار معيّن آن فصل؛ تكرار شهادتين با صداى بلند پس از آهسته گفتن آن يا بلند يا آهسته گفتن شهادتين در هر دو مرحله؛ و اعادۀ شهادتين با صداى بلند بعد از آهسته گفتن آن. از ترجيع بدين معنا در باب صلات سخن رفته است.
از منظر عامّه، ترجيع در اذان به معناى آخرى يا مباح است و يا مستحب؛ ليكن نزد شيعه اماميّه اگر به قصد مشروعيت ادا شود به همۀ تعاريف آن، بدعت و حرام است؛ بلكه گفتن آن به قصد جزئى از اذان موجب بطلان اذان مى‌شود؛ امّا در اينكه بدون قصد مشروعيت يا جزئيت حرام است يا مكروه، اختلاف است. اگر تكرار به جهت حاجتى همچون اعلام و اخبار براى جمع شدن مردم جهت اقامۀ نماز باشد جايز است.
[۲] الموسوعة الفقهية جلد۱۱ صفحه۱۷۶.


۱.۲ - معنی دوم


ترجيع به معنی گردانيدن آواز در گلو (چهچهه زدن) که از آن به مناسبت در باب تجارت سخن رفته است. تعدادى از فقها غنا را به آواز مشتمل بر ترجيع- كه مناسب با مجالس لهو است- تعريف كرده‌اند.


 
۱. جواهر الكلام جلد۹ صفحه۱۱۰ تا ۱۱۲    
۲. الموسوعة الفقهية جلد۱۱ صفحه۱۷۶.
۳. جواهر الكلام جلد۲۲ صفحه۴۴ تا۴۸    




کتاب فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بيت عليهم السلام جلد۲ صفحه۴۴۶ و۴۴۷؛ تالیف شده توسط جمعى از پژوهشگران زير نظر سيد محمود هاشمى شاهرودى.



جعبه ابزار