• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تسخیر کرات آسمانی ظریفی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عنوان موضوع اصلي: قرآن
عنوان موضوع فرعي اول: پرسش و پاسخ
عنوان موضوع فرعي دوم: معارف قرآن
زبان: فارسي
نام خانوادگي نويسنده: ‌آيت الله‌ مكارم شيرازى و ‌آيت الله‌ سبحانى
عنوان مقاله: تسخير كرات آسمانى
چكيده مقاله: متن مقاله: پرسش
آيا در قرآن كريم راجع به كرات آسمانى كه فعلا دانشمندان تا حدودى موفق به تسخير آن شده‌اند تذكرى داده شده يا نه و آيا توفيق بيشتر در اين باره پيدا خواهند نمود يا خير؟
پاسخ
شكى نيست كه بشر از آن روزى كه قدم به دايره وجود نهاده رو به تكامل است؛ هم اكنون نيز مى‌بينيم كه روزى نمى‌گذرد مگر اين كه قدمهاى برجسته‌اى به سوى تكامل و به منظور كشف رازهاى نهفته در عالم آفرينش بر مى‌دارد. از اين نظر هيچ مانعى ندارد كه روزى فرا رسد كه با نيرو و قدرت خدادادى دامنه زندگى خود را در كرات آسمانى نيز پهن كند.
آياتى كه در قرآن كريم درباره مسخر نمودن آسمان و زمين براى بشر وارد شده است، شايد خالى از اشاره به اين مطلب نباشد؛ زيرا خورشيد و ماه و آنچه در آسمانهاست اگر چه از روز اول براى بشر مسخر و رام شده‌اند ولى تسخير و يا بهره بردارى از اين تسخير نيز درجاتى دارد؛ كاملتر از همه آن است كه مهد زندگى گردد. اينك پاره‌اى از آيات در اين زمينه:
۱- «و سخر لكم ما فى السموات و ما فى الارض جميعا منه ان فى ذلك لايات لقوم يتفكرون؛ او آنچه در آسمانها و آنچه در زمين است همه را از سوى خودش مسخر شما ساخته؛ در اين نشانه‌هاى (مهمى) است براى كسانى كه انديشه مى‌كنند.»[۱]    
۲- «الم تروا ان اللَّه سخرلكم ما فى السموات و ما فى الارض و اسبغ عليكم نعمه ظاهرة و باطنة؛ آيا نديديد خداوند آنچه را در آسمانها و زمين است مسخر شما كرده، و نعمتهاى آشكار وپنهان خود را بطور فراوان بر شما ارزانى داشته است!»[۲]    
۳- «و سخر لكم الشمس و القمر؛ و خورشيد و ماه را - كه با برنامه منظمى در كارند - به تسخير شما در آورده»[۳]     و اين جمله در سوره‌هاى مختلف قرآن وارد شده است.
طبق آيات فوق قرآن مى‌فرمايد: ما آنچه در زمين است از روز اول در اختيار شما گذارده‌ايم، در صورتى كه بشر به منابع تحت الارضى يكجا ويكمرتبه دست نيافته است، بلكه تدريجا و در هر عصرى تا حدودى از اين دفاين آگاهى يافته و آن را استخراج كرده است. از اينجا معلوم مى‌شود اين كه قرآن مى‌فرمايد: «ماآنچه در زمين است در اختيار بشر نهاديم» مقصود از آن اين نيست كه تمام ذخاير زمين در اختيار تمام افراد بشر قرار داده شده است، زيرا بسيارى از اين معادن با مرور زمان كشف شده و در هر قرن يك طبقه ممتاز موفق به كشف منابع تحت‌الارضى شده‌اند؛ بلكه مقصود مجموع اجتماع بشرى است كه در طول زمان به وجود مى‌آيند - اگر چه بعضى از آنها فقط به برخى از معادن پى برده‌اند.
و هيچ گونه بعدى ندارد كه در آينده، بشر به كشف منابع تازه‌اى در زمين موفق گردد كه در قرن حاضر از آن كوچكترين اطلاعى در دست نيست. بنابراين، چه مانعى دارد در عين اين كه سيارات از روز اول براى بشر رام بوده، ولى بشر در طول زمان از آن استفاده بيشترى بنمايند و به كرات آسمانى دست يابد و آنچه قرآن فرموده: و سخر لكم ما فى السموات بطور اتم و اكمل مصداق پيدا كند.[۴]    
علاوه بر اين، از آيه ۳۳ سوره الرحمن نيز استفاده مى‌شود كه بشر با استفاده از قدرت و امكانات موجود علمى و صنعتى، قادر به مسافرت به فضا خواهد بود؛ آنجا كه مى‌فرمايد: «يا معشر الجن والانس ان استطعتم ان تنفذوا من اقطار السموات و الارض فانفذوا لاتنفذون الا بسلطان؛ اى گروه جن و انس! اگر مى‌توانيد از مرزهاى آسمانها و زمين بگذريد، پس بگذريد، ولى هرگز نمى‌توانيد، مگر با نيرويى (فوق العاده)!»
[۵]    . الجاثية، آيه ۱۳.
[۶]    . لقمان، آيه ۲۰.
[۷]    . ابراهيم، آيه ۳۴.
[۸]    . به اين نكته لازم است كه سؤال و پاسخ فوق را پيش از تسخير كره ماه منتشر ساختيم وهنوز دانشمندان، اولين فضانورد جهان را به فضا نفرستاده بودند، تنها گامى كه در اين راه برداشته بودند، همان پرتاب كردن قمرهاى مصنوعى بوده است.
منابع: پاسخ به پرسشهاى مذهبى , ص: ۵۰۵
پيوند مرتبط: تاريخ بارگذاري: ۱۳۸۹/۰۸/۱۷



جعبه ابزار