• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تضرع در دعا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند از انسانها خواسته و دعوت کرده که در هنگام دعا تضرع داشته باشید.



خداوند از انسانها دعوت کرده که با دعا،تضرع در پیشگاه خداوند همراه باشد.
ادعوا ربکم تضرعـا وخفیة... پروردگار خود را (آشکارا) از روی تضرّع، و در پنهانی، بخوانید! (و از تجاوز، دست بردارید که) او متجاوزان را دوست نمی‌دارد! .

۱.۱ - شرایط اجابت دعا

آیه گذشته با ذکر دلائل روشن این حقیقت را اثبات کرد که شایسته عبودیت و بندگى تنها خدا است ، و به دنبال آن در اینجا دستور مى دهد که دعا و نیایش که جان و روح عبادت است باید در برابر خدا انجام گیرد، نخست میگوید: پروردگار خود را از روى تضرع و در پنهانى بخوانید.
واذکر ربک فی نفسک تضرعـا وخیفة..پروردگارت را در دل خود، از روی تضرع و خوف ، آهسته و آرام، صبحگاهان و شامگاهان، یاد کن؛ و از غافلان مباش!.


انسان در برابر خداوند در تاریکیها و دشواریهای خشکی و دریا ،احساس ذلت و تضرع می کند.
قل من ینجیکم من ظـلمـت البر والبحر تدعونه تضرعـا وخفیة..بگو: «چه کسی شما را از تاریکیهای خشکی و دریا رهایی می‌بخشد؟ در حالی که او را با حالت تضرع (و آشکارا) و در پنهانی می‌خوانید؛ (و می‌گویید:) اگر از این (خطرات و ظلمتها ) ما را رهایی می‌بخشد، از شکرگزاران خواهیم بود.»..
بار دیگر قرآن دست مشرکان را گرفته و به درون فطرتشان مى برد و در آن مخفیگاه اسرار آمیز نور توحید و یکتاپرستى را به آنها نشان مى دهد و به پیامبر دستور مى دهد به آنها این چنین بگوید: چه کسى شما را از تاریکیهاى بر و بحر رهائى مى بخشد؟!


۱. اعراف/سوره۷، آیه۵۵.    
۲. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی، ج۶، ص۲۰۹.    
۳. اعراف/سوره۷، آیه۲۰۵.    
۴. انعام/سوره۶، آیه۶۳.    
۵. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی، ج۵، ص۲۷۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تضرع در دعا»    



جعبه ابزار