• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تفسیر امام علی از آیه 6 سوره ماعون

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





تفسیر امام علی از آیه ۶ سوره ماعون، از مباحث مرتبط به احادیث تفسیری اهل بیت (علیهم‌السّلام) می‌باشد. مفهوم کلی سوره ماعون یتیم‌نوازی و امدادرسانی به بینوایان، اهمیت دادن به نماز و پرهیز از ریاکاری و معادباوری و بیان آثار انکار معاد و نکوهش منکران است. احادیث تفسیری امام علی (علیه‌السّلام) از آیه ششم سوره ماعون به ریاکاری در عبادات، به ویژه نماز اشاره دارد. این احادیث به اهمیت نیت و اخلاص در عبادات و پرهیز از ریاکاری در انجام فرایض دینی تأکید داشته و ریاکاران را منافقانی توصیف می‌کند که اعمال عبادی خود را فقط برای نمایش به دیگران انجام می‌دهند، بدون آن‌که نیت خالصانه یا امیدی به ثواب داشته باشند.



(الَّذِینَ هُمْ یُرَاؤُونَ) آنان که ریا می‌کنند.

۱.۱ - حدیث اول

«امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام): یُرِیدُ الْمُنَافِقِینَ الَّذِینَ لَا یَرْجُونَ لَهَا ثَوَاباً اِنْ صَلُّوا وَ لَا یَخَافُونَ عَلَیْهَا عِقَاباً اِنْ تَرَکُوا، فَهُمْ عَنْهَا غَافِلُونَ حَتَّی یَذْهَبَ وَقْتُهَا، فَاِذَا کَانُوا مَعَ الْمُؤْمِنِینَ صَلَّوْهَا رِیَاءً وَ اِذَا لَمْ یَکُونُوا مَعَهُمْ لَمْ یُصَلُّوا، وَ هُوَ قَوْلُهُ: (الَّذِینَ هُمْ یُراؤُن.)»
امام علی (علیه‌السّلام): مراد خداوند منافقان است همان‌ها که اگر نماز را به‌جا آورند، امیدی به ثواب آن ندارند و اگر آن را ترک کنند، از هیچ عقاب و عذابی به خاطر نماز نمی‌ترسند. آن‌ها (منافقان) از نماز غافلند تا اینکه وقت آن به پایان می‌رسد. هرگاه با مومنان باشند آن را برای ریا انجام می‌دهند و هرگاه با مؤمنان همراه نباشند، نماز نمی‌خوانند و این همان قول خداوند است: (الَّذینَ هُمْ یُراؤُنَ).

۱.۲ - حدیث دوم

«امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام): اعْلَمُوا اَنَّ صَالِحِی عَدُوِّکُمْ یُرَائِی بَعْضُهُمْ بَعْضاً لَکِنَّ اللَّهَ لَا یُوَفِّقُهُمْ وَ لَا یَقْبَلُ اِلَّا مَا کَانَ لَهُ خَالِصاً.»
امام علی (علیه‌السّلام): بدانید دشمنان خوب شما ریاکارند. نسبت به هم ولی خداوند به آن‌ها توفیق نمی‌دهد و قبول نمی‌کند مگر عملی را که خالص باشد.


۱. ماعون/سوره۱۰۷، آیه۶.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۸۳، ص۶.    
۳. حویزی، عبدالعلی، نورالثقلین، ج۵، ص۶۷۷.    
۴. طبرسی،فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۵، ص۸۰۷.    
۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۱۰، ص۱۰۰.    
۶. صدوق، محمد بن علی، الخصال، ج۲، ص۶۲۱.    
۷. حرانی، ابن شعبه، تحف العقول، ص۱۱۲.    
۸. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۳، ص۸۲.    



• مراد خانی، کاظم، بحار الانوار فی تفسیر الماثور للقرآن.







جعبه ابزار