• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تفسیر قرآن با سخنان صحابه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



صحابه، کسانی که در دامان رسالت پرورش یافته و زلال گوارای دانش را بدون واسطه از منبع اصلی‌اش نوشیده بودند، لذا تفسیر قرآن با سخنان چنین افرادی از ارزش بالایی برخوردار است.



در گذشته از ارزش تفسیر صحابه یاد شده است؛ کسانی که در دامان رسالت پرورش یافته و زلال گوارای دانش را بدون واسطه از منبع اصلی‌اش نوشیده بودند و در سایه ارشاد و راهنمایی مستقیم پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) درس دین آموخته بودند؛ از این رو، بی تردید معانی قرآن را بهتر از دیگران می‌فهمیدند و بیش از دیگران به نشانه‌های روشن معارف عالی آن راه می‌یافتند.


ابن مسعود می‌گوید: هر یک از ما - صحابه - که ده آیه را می‌آموخت از آن نمی‌گذشت مگر آنکه معنا و کیفیت عمل به آن را فرا می‌گرفت.
[۱] طبری، محمد بن جریر، تفسیر طبری، ج۱، ص۲۷.
[۲] طبری، محمد بن جریر، تفسیر طبری، ج۱، ص۳۰.



امیر مؤمنان (علیه‌السّلام) می‌فرماید: ... دانشی است که از دانشوری آموخته شده... دانشی که خدا آن را به پیامبرش ارزانی داشت و او آن را به من آموخت و دعا کرد که سینه من آن را فرا گیرد و درونم آن را در خود جای دهد ((و انما هو تعلم من ذی علم... فعلم علمه الله نبیه فعلمنیه، و دعا لی بان یعیه صدری، و تضطم علیه جوانحی.)) و نیز گزاره‌هایی که نشان‌دهنده اشتیاق فراوان پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به تربیت صحابه و آموختن معارف کامل قرآن به آنان بوده است.


۱. طبری، محمد بن جریر، تفسیر طبری، ج۱، ص۲۷.
۲. طبری، محمد بن جریر، تفسیر طبری، ج۱، ص۳۰.
۳. امام علی (علیه‌السّلام)، نهج البلاغه، خطبه ۱۲۸، ص۱۲۰.    
۴. معرفت، محمدهادی، تفسیر و مفسران، ج۱، ص۱۶۴ ۱۶۲.    



معرفت، محمدهادی، تفسیر و مفسران، ج۲، ص۲۱.    



جعبه ابزار