• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقسیم انفال (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



این اموال که در اختیار امام و حاکم اسلامی می باشد در بین یتیمان ، مساکین، ذوی القربی و در راه ماندگان از بنی هاشم تقسیم میشود.



واجب است که مردم از حکم خدا و رسول صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم درباره مالکیت و تقسیم انفال پیروی نمایند. یسـلونک عن الانفال قل الانفال لله والرسول... واطیعوا الله ورسوله ان کنتم مؤمنین (اى پیامبر از تو درباره غنایم جنگی مى‌پرسند بگو غنايم جنگى اختصاص به خدا و فرستاده (او) دارد پس از خدا پروا داريد و با يكديگر سازش نماييد و اگر ایمان داريد از خدا و پيامبرش اطاعت كنيد.)


یکی از نشانه های ایمان به خدا، اطاعت از فرامین و دستورات الهی و رسول گرامی اسلام است. یسـلونک عن الانفال قل الانفال لله والرسول... واطیعوا الله ورسوله ان کنتم مؤمنین (اى پيامبر از تو درباره غنايم جنگى مى‌پرسند بگو غنايم جنگى اختصاص به خدا و فرستاده (او) دارد پس از خدا پروا داريد و با يكديگر سازش نماييد و اگر ايمان داريد از خدا و پيامبرش اطاعت كنيد.)


یکی از اختلافاتی که در تاریخ اسلام بر سر غنائم جنگی پیش آمد نزاعی بود که در بین رزمندگان در جنگ بدر پیش آمد. یسـلونک عن الانفال قل الانفال لله والرسول فاتقوا الله واصلحوا ذات بینکم...(اى پيامبر از تو درباره غنايم جنگى مى‌پرسند بگو غنايم جنگى اختصاص به خدا و فرستاده (او) دارد پس از خدا پروا داريد و با يكديگر سازش نماييد...) برداشت با توجه به شان نزول و سیاق آیات و جمله «اصلحوا ذات بینکم» قابل استفاده است.


مؤمنان ، موظف به اصلاح و رفع اختلاف میان خود درباره انفال و اموال عمومی هستند. یسـلونک عن الانفال قل الانفال لله والرسول فاتقوا الله واصلحوا ذات بینکم...(اى پيامبر از تو درباره غنايم جنگى مى‌پرسند بگو غنايم جنگى اختصاص به خدا و فرستاده (او) دارد پس از خدا پروا داريد و با يكديگر سازش نماييد...)جمله «اصلحوا ذات بینکم» و سیاق آیه، نشان می‌دهد که درباره تقسیم انفال، نزاع و کشمکش بوده است.


عده ای از مسلمانان نسبت که حکمی که خداوند درباره تقسیم غنایم جنگ بدر دادند ناراحت بودند. یسـلونک عن الانفال قل الانفال لله والرسول فاتقوا الله واصلحوا ذات بینکم...(اى پيامبر از تو درباره غنايم جنگى مى‌پرسند بگو غنايم جنگى اختصاص به خدا و فرستاده (او) دارد پس از خدا پروا داريد و با يكديگر سازش نماييد...)کمآ اخرجک ربک من بیتک بالحق وان فریقا من المؤمنین لکـرهون (همان گونه كه پروردگارت تو را از خانه ‌ات به حق بيرون آورد و حال آنكه دسته‌ اى از مؤمنان سخت کراهت داشتند.)


برخی از مسلمانان از رسول خدا خواستند که سهم آنان را از از غنیمت های جنگ بدر بیشتر کند. یسـلونک عن الانفال قل الانفال لله والرسول فاتقوا الله واصلحوا ذات بینکم واطیعوا الله ورسوله ان کنتم مؤمنین (اى پيامبر از تو در باره غنايم جنگى مى‌پرسند بگو غنايم جنگى اختصاص به خدا و فرستاده (او) دارد پس از خدا پروا داريد و با يكديگر سازش نماييد و اگر ایمان داريد از خدا و پيامبرش اطاعت كنيد.)
برداشت بنابر این است که «عن» صله و «یسالونک» به معنای «از تو درخواست می‌کنند» باشد. گفتنی است که امر به تقوا در پایان آیه می‌تواند مؤید این نکته باشد که آنان از انفال، سهم می‌خواستند و خداوند آن‌ها را به تقوا سفارش کرده و پاسخ داده است که انفال از آن چه کسانی است.


بر همه واجب است که در هنگام تقسیم انفال، تقوا را رعایت نمایند تا به حکم خداوند سر تسلیم فرو آرند.یسـلونک عن الانفال قل الانفال لله والرسول فاتقوا الله... (اى پيامبر از تو در باره غنايم جنگى مى‌پرسند بگو غنايم جنگى اختصاص به خدا و فرستاده (او) دارد پس از خدا پروا داريد...)


۱. انفال/سوره۸، آیه۱.    
۲. انفال/سوره۸، آیه۱.    
۳. انفال/سوره۸، آیه۱.    
۴. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۴، ص۴۲۶.    
۵. انفال/سوره۸، آیه۱.    
۶. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۴، ص۴۲۶.    
۷. انفال/سوره۸، آیه۱.    
۸. انفال/سوره۸، آیه۵.    
۹. انفال/سوره۸، آیه۱.    
۱۰. انفال/سوره۸، آیه۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تقسیم انفال».    



جعبه ابزار