• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و آتش جهنم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از عواملی که باعث می‌شود انسان تقوا را پیشه کند ترس از آتش جهنم است که این ترس زمینه تقواپیشگی برای بندگان خدا ذکر شده است.



نتیجه خوف از آتش دوزخ، یکی از عوامل زمینه تقواپیشگی بندگان خدا ذکر شده است.
«لهم من فوقهم ظـلل من النار ومن تحتهم ظـلل ذلک یخوف الله به عباده یـعباد فاتقون؛ برای آنان از بالای سرشان سایبانهایی از آتش، و در زیر پایشان نیز سایبانهایی از آتش است؛ این چیزی است که خداوند با آن بندگانش را می‌ترساند! ای بندگان من! از نافرمانی من بپرهیزید».

۱.۱ - معنای کلمه ظل

کلمه (ظلل) جمع (ظله) است و- به طورى که گفته اند- به معناى ساترى است در بالاى سر. و مراد از اینکه ساترى از آتش در بالاى سر و ساترى دیگر در زیر پا دارند، این است که آتش از همه جهات به ایشان احاطه دارد.

۱.۲ - زیان در جهنم

در این آیه مورد بحث یکى از چهره هاى خسران مبین و زیان آشکار آنها را اینگونه توصیف مى کند: (براى آنها در بالاى سرشان سایبانهائى از آتش، و در زیر پایشان نیز سایبانهائى از آتش است !) (لهم من فوقهم ظلل من النار و من تحتهم ظلل). و به این ترتیب آنها از هر طرف با شعله هاى آتش محاصره شده اند، چه خسرانى از این بالاتر؟ و چه عذابى از این دردناکتر؟!
(ظلل) جمع (ظلة) (بر وزن قله) به معنى پرده اى است که در طرف بالا نصب شود، بنابراین اطلاق آن بر فرشى که در زیر پا گسترده است یکنوع اطلاق مجازى و از باب توسعه در مفهوم کلمه است. بعضى از مفسران گفته اند چون دوزخیان در میان طبقات جهنم گرفتارند پرده هاى آتش هم بالاى سر آنها، و هم زیر پاى آنها است، و حتى اطلاق کلمه ظلل بر پردههاى پائینى مجاز نیست.


۱. زمر/سوره۳۹، آیه۱۶.    
۲. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۷، ص۳۷۹.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۴۰۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تقوا و آتش جهنم»    



جعبه ابزار