• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و امانت‌داری (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از جلوه‌های تقواپیشگی رعایت در امانتداری می‌باشد.



برگرداندن امانت به صاحب آن، از آثار تقواپیشگی می‌باشد:
... فان امن بعضکم بعضـا فلیؤد الذی اؤتمن‌امـنته ولیتق الله ربه...
... باید کسی که امین شمرده شده (و بدون گروگان، چیزی از دیگری گرفته)، امانت (و بدهی خود را به موقع) بپردازد و از خدایی که پروردگار اوست. بپرهیزد!. ... .
ومن اهل الکتـب من ان تامنه بقنطار یؤده الیکومنهم من ان تامنه بدینار لایؤده الیک الا مادمت علیه قائمـا... • بلی من اوفی بعهده واتقی فان الله یحب المتقین.
و در میان اهل کتاب، کسانی هستند که اگر ثروت زیادی به رسم امانت به آنها بسپاری، به تو باز می‌گردانند و کسانی هستند که اگر یک دینار هم به آنان بسپاری، به تو باز نمی‌گردانند مگر تا زمانی که بالای سر آنها ایستاده (و بر آنها مسلط) باشی!...آری، کسی که به پیمان خود وفا کند و پرهیزگاری پیشه نماید، (خدا او را دوست می‌دارد زیرا) خداوند پرهیزگاران را دوست دارد.


اینجا به عنوان یک استثنا در احکامی که در آیه فوق است می‌فرماید: اگر بعضی از شما نسبت به بعضی دیگر اطمینان داشته باشد (می‌تواند بدون نوشتن سند و رهن با او معامله کند و امانت خویش را به او بسپارد) در این صورت کسی که امین شمرده شده است باید امانت (و بدهی خود را به موقع) بپردازد و از خدایی که پروردگار او است بپرهیزد (فان امن بعضکم بعضا فلیؤد الذی اؤتمن امانته و لیتق الله ربه). آری همانگونه که طلبکار به او اعتماد کرده او هم باید اعتماد و اطمینان او را محترم بشمرد و حق را بدون تاخیر ادا کند و تقوا را فراموش ننماید. قابل توجه اینکه در اینجا طلب طلبکار به عنوان یک امانت، ذکر شده که خیانت در آن، گناه بزرگی است.
«فان امن بعضکم بعضا» و اگر طلبکار به بدهکار اطمینان داشته و او را امین بداند و در برابر آن سند و رهنی نگیرد، «فلیؤد الذی اؤتمن امانته» در این صورت بر بدهکار لازم است که امانت و طلب او را انکار نکرده و بدون کم کردن بطور تمام در وقت معین آن را بپردازد و حق ندارد طلب او را به امروز و فردا کردن از وقت مقرر تاخیر اندازد.
«و لیتق الله ربه» و باید او از کیفر خدا بترسد و در مورد مال طلبکار انکار یا کم نکند. «و لا تکتموا الشهادة» این جمله خطاب به گواهان است یعنی نباید وقتی دعوت شدند که گواهی دهند گواهی خود را پنهان دارند.


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۸۳.    
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۷۵.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۷۶.    
۴. تفسیر نمونه، مکارم، ج۲، ص۳۹۳.    
۵. مجمع البیان، طبرسی، ج۲، ص۲۲۴.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «امانت‌دارى‌».    



جعبه ابزار