• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و امنیت (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند در قرآن مجید از نمونه نعمت‌های بهشتیان بهره‌مندی از امنیت می‌باشد.



تقوا، زمینه ساز بهره‌مندی از امنیت و آرامش در بهشت است:
ان المتقین فی جنـت وعیون• ادخلوها بسلـم ءامنین.
به یقین، پرهیزگاران در باغ‌ها (ی سرسبز بهشت) و در کنار چشمه‌ها هستند.(فرشتگان به آنها می‌گویند: ) داخل این باغ‌ها شوید با سلامت و امنیت!
ان المتقین فی مقام امین• فی جنـت وعیون• یدعون فیها بکل فـکهة ءامنین.
(ولی) پرهیزگاران در جایگاه امنی قرار دارند، در میان باغها و چشمه‌ها آنها در آنجا هر نوع میوه‌ای را بخواهند در اختیارشان قرار می‌گیرد، و در نهایت امنیت به سر می‌برند!


در آیات گذشته دیدیم که چه سان خداوند نتیجه کار شیطان و یاران و همگامان و پیروان او را شرح داد، درهای هفتگانه جهنم را به روی آنها گشود. طبق روش قرآن که از مساله مقابله و تقارن، برای تعلیم و تربیت، بهره‌گیری می‌کند، در این آیات سخن از بهشت و بهشتیان، و نعمتهای مادی و معنوی، جسمی و روحانی به میان آمده است. و در حقیقت هشت نعمت بزرگ مادی و معنوی به تعداد درهای بهشت در این آیات بیان شده است.
در آغاز به یک نعمت مهم جسمانی اشاره کرده، می‌گوید: پرهیزکاران در باغ‌های سر سبز بهشت، و در کنار چشمه‌های زلال آن خواهند بود (ان المتقین فی جنات و عیون). جالب اینکه از میان تمام صفات روی تقوا، تکیه شده است، همان تقوا و پرهیزکاری و تعهد و مسئولیت که جامع تمام صفات برجسته انسانی است.
ذکر جنات و عیون به صیغه جمع، اشاره به باغ‌های متنوع و چشمه‌های فراوان و گوناگون بهشت است که هر کدام لذت تازه‌ای می‌آفریند و ویژگی خاصی دارد.
سپس به دو نعمت مهم معنوی که سلامت و امنیت است اشاره می‌کند، سلامت از هرگونه رنج و ناراحتی، و امنیت از هرگونه خطر، می‌گوید: فرشتگان الهی به آنها خوش آمد می‌گویند و می‌گویند که داخل این باغ‌ها شوید با سلامت و امنیت کامل (ادخلوها بسلام آمنین).
از آنجا که در آیات گذشته کیفرهای دردناک دوزخیان مطرح بود در این آیات مواهب و پاداش‌های بهشتیان را می‌شمرد تا از قرینه مقابله اهمیت هر یک از این دو آشکارتر گردد. این پاداشها در هفت قسمت خلاصه شده:
نخست اینکه: پرهیزگاران در جایگاه امن و امانی هستند (ان المتقین فی مقام امین). بنابراین هیچگونه ناراحتی و ناامنی به آنها نمی‌رسد، و در امنیت کامل از آفات و بلاها، از غم و اندوهها، از شیاطین و طاغوتها به سر می‌برند. سپس به ذکر نعمت دوم پرداخته، می‌گوید: آنها در میان باغها و چشمه‌ها به سر می‌برند، و جایگاه آنها از هر سو با درختان و چشمه‌ها احاطه شده (جنات و عیون ). تعبیر به جنات (باغهای پر درخت) ممکن است اشاره به تعدد باغ‌هایی باشد که هر یک از بهشتیان در اختیار دارند، و یا اشاره به مقام‌های مختلف آنان باشد چرا که باغ‌های بهشت نیز همه یکسان نیست و به تفاوت درجات بهشتیان متفاوت است.


۱. حجر/سوره۱۵، آیه۴۵.    
۲. حجر/سوره۱۵، آیه۴۶.    
۳. دخان/سوره۴۴، آیه۵۱.    
۴. دخان/سوره۴۴، آیه۵۲.    
۵. دخان/سوره۴۴، آیه۵۵.    
۶. تفسیر نمونه، مکارم، ج۱۱، ص۹۰-۹۱.    
۷. تفسیر نمونه، مکارم، ج‌۲۱، ص۲۱۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «امنیت».    



جعبه ابزار