• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و حیات‌بخشی خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



انسان باید به این نکته توجه داشته باشد که حیات و زندگی او در اختیار و اراده خداوند است و این اعتقاد داشتن مقتضی تقواپیشگی انسان می‌باشد.



اعتقاد به حیات بخشی خداوند، مقتضی تقواپیشگی انسان ذکر شده است.
«قل... ومن یخرج الحی من المیت ویخرج المیت من الحی... فسیقولون الله فقل افلا تتقون؛ بگو: چه کسی شما را از آسمان و زمین روزی می‌دهد؟ یا چه کسی مالکخالق) گوش و چشمهاست؟ و چه کسی زنده را از مرده، و مرده را از زنده بیرون می‌آورد؟ و چه کسی امور (جهان) را تدبیر می‌کند؟ بزودی (در پاسخ) می‌گویند: خدا، بگو: پس چرا تقوا پیشه نمی‌کنید (و از خدا نمی‌ترسید».(و من یخرج الحى من المیت )) و کیست که هر امر مفید در باب خود را از غیر مفید خارج مى کند؟ (و من یخرج المیت من الحى)، و کیست که انسان سعید را از انسان شقى، و انسان شقى را از انسان سعید خارج مى سازد؟ (و من یدبر الامر) و کیست که نظام جارى در تمامى خلق را تدبیر مى کند؟(فسیقولون اللّه) - به زودى خواهند گفت: او خداى تعالى است، و اعتراف خواهند کرد به اینکه همه تدبیرات جارى در انسان و غیر انسان به او منتهى مى شود، چون وثنى مسلکان به این معنا معتقدند. پس، رسول گرامى خود را ماءمور کرد به اینکه نخست آنان را توبیخ کند بر اینکه چرا تقواى الهى یعنى پرستش او را ترک کردند و غیر او را پرستیدند، با اینکه حجت بر بطلان این عمل بسیار روشن بود، و سپس ‌ از آن حجت نتیجه بگیرد که یکتاپرستى واجب است، لذا در آغاز فرمود: (فقل افلا تتقون) و سپس فرمود: (فذلکم اللّه ربکم).

۱.۱ - مبدئی بودن حیات انسان

(و من یخرج الحى من المیت و یخرج المیت من الحى) - حیات در انسان در نظر سطحى و بدوى مبدئى است که به وسیله آن علم و قدرت در هر کارى پیدا مى شود، و آدمى اعمال خود را مادام که زنده است از روى علم و بوسیله قدرت انجام مى دهد، و وقتى حیات باطل شود قهرا صدور اعمال نیز متوقف مى گردد. ولى از طریق نظر علمى کشف شده که این حیات آنطور که در نظر بدوى به ذهن مى رسید مختص به اقسام حیوانات نیست، براى اینکه آن ملاکى که حیوان را داراى حیات کرده در گیاهان نیز هست، و آن عبارت است از اینکه موجود جاندار داراى نفس و جانى مى باشد که از آن جان اعمال مختلفى صادر مى شود، آنهم نه به یک گونه و بطور طبیعى، بلکه به انحاى گوناگون، مثل حرکت به سوى جهات مختلف و با حرکاتى مختلف، و مثل سکون و بى حرکت ماندن که همه اینها در گیاهان نیز هست.


۱. یونس/سوره۱۰، آیه۳۱.    
۲. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۰، ص۷۴.    
۳. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۰، ص۷۲.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تقوا و حیات‌بخشی خدا»    



جعبه ابزار