• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و رشد (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند در قرآن کریم اشاره به برخورداری حضرت یحیی علیه‌السلام از رشد و نمو به خاطر تقواپیشگی دارد.



تقوا و پرهیزکاری یحیی علیه‌السلام، زمینه برخورداری وی از رشد و کمال می‌باشد:
یـیحیی خذ الکتـب بقوة وءاتینـه الحکم صبیـا• وحنانـا من لدنا وزکوة وکان تقیـا.
ای یحیی! کتاب (خدا) را با قوت بگیر! و ما فرمان نبوتعقل کافی) در کودکی به او دادیم! و رحمت و محبتی از ناحیه خود به او بخشیدیم، و پاکی (دل و جان)! و او پرهیزگار بود!

«زکوة» در اصل، نمو و رشد به دست آمده از برکت خداوند است.
و حنانا من لدنا: ابن عباس و قتاده و حسن گویند: یعنی رحمت خویش را بر او نازل کردیم. جبائی گوید: یعنی قلب او را نسبت به مردم مهربان کردیم، تا آنها را به طاعت خدا دعوت کند. عکرمه گوید: یعنی محبت خود را به او دادیم. اصل این کلمه، به معنای شفقت و رقت است. حنین ناقه، یعنی اشتیاق شتر به فرزندش. از امام باقر علیه‌السّلام روایت شده است که: خداوند به او رحم کرد و هرگاه می‌گفت: «یا رب»، جواب می‌داد: لبیک! و زکاة: قتاده و ضحاک و ابن جریح گویند: یعنی به او عمل صالح و پاک بخشیدیم. حسن گوید: یعنی هر کس دینش را قبول کرد، پاک گردانیدیم. ابن عباس گوید:
منظور طاعت خدا و اخلاص است. کلبی گوید: یعنی خداوند او را به پدر و مادرش صدقه داد. جبائی گوید: یعنی به وسیله ستایش، پاکی و خوبی او را آشکار ساختیم. و کان تقیا: او در پیشگاه خدا، مخلص و مطیع و متقی بود. او هرگز حتی فکر گناه هم نکرد.
در اینجا خداوند می‌گوید: پاکی را ما به او بخشیدیم. در حالی که یحیی با مجاهدات و عبادات خود به مرتبه پاکی نائل آمد! پاسخ: منظور این است که از برکت الطاف خداوند، به پاکی نائل شده است. به خصوص که او هنوز کودکی خردسال بود. بعلاوه، وی از هدایت الهی برخوردار گشت.


۱. مریم/سوره۱۹، آیه۱۲.    
۲. مریم/سوره۱۹، آیه۱۳.    
۳. مفردات، راغب اصفهانی، ج۱، ص۲۱۳، «زکا».    
۴. مجمع البیان، طبرسی، ج۶، ص۴۰۸.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «رشد».    



جعبه ابزار