• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوا و مثال‌های قرآن (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از جلوه های قرآن که خداوند از آن استفاده کرده است مثال زدن است که توجه داشتن به این موضوع باعث تقوا داشتن و زمینه سازی آن می‌گردد.



توجه به مثالهای قرآن، زمینه ساز تقواپیشگی از ناحیه مردم در قرآن ذکر شده است.
«ولقد ضربنا للناس فی هـذا القرءان من کل مثل لعلهم یتذکرون• قرءانـا عربیـا غیر ذی عوج لعلهم یتقون؛ ما برای مردم در این قرآن از هر نوع مثَلی زدیم، شاید متذکّر شوند.• قرآنی است فصیح و خالی از هر گونه کجی و نادرستی، شاید آنان پرهیزگاری پیشه کنند».
یعنى براى مردم در این قرآن از هر مثلى آوردیم، باشد که متذکر گردند. و منظور از هر مثل این است که از هر نوع مثل چیزى آوردیم، تا شاید متنبه گشته و عبرت گیرند و با تذکر مضامین آن مثلها پند پذیرند.کلمه (عوج) به معناى انحراف و انعطاف است، و دو کلمه (قرآنا) و (عربیا) منصوب به مدح است، یعنى فعل (امدح: مدح مى کنم) و یا (اخص: اختصاص مى دهم) و امثال آن در تقدیر است و یا حالى است متکى بر وصف.

۱.۱ - جامعیت قرآن با مثال زدن

در این آیات همچنان بحث از قرآن مجید و ویژگیهاى آن است و بحثهاى گذشته را در این زمینه تکمیل مى کند.
نخست از مساءله جامعیت قرآن چنین سخن مى گوید: ما براى مردم در این قرآن از هر نوع مثلى مطرح کردیم (و لقد ضربنا للناس فى هذا القرآن من کل مثل).
از سرگذشت دردناک ستمگران و سرکشان پیشین، از عواقب هولناک گناه، از انواع پندها و اندرزها، از اسرار خلقت و نظام آفرینش، از احکام و قوانین متقن خلاصه هر چه براى هدایت انسانها لازم بود در لباس ‌ امثال براى آنها شرح دادیم. (شاید متذکر شوند) و از راه خطا به صراط مستقیم باز گردند (لعلهم یتذکرون). با توجه به اینکه (مثل) در لغت عرب هر سخنى است که حقیقتى را مجسم سازد، و یا چیزى را توصیف کند، و یا چیزى را به چیز دیگر تشبیه نماید، این تعبیر همه حقایق و مطالب قرآن را در بر مى گیرد، و جامعیت آن را مشخص مى کند. سپس به توصیف دیگرى از قرآن پرداخته، مى گوید: قرآنى است فصیح و خالى از هر گونه کجى و انحراف و تضاد و تناقض (قرآنا عربیا غیر ذى عوج).


۱. زمر/سوره۳۹، آیه۲۷.    
۲. زمر/سوره۳۹، آیه۲۸.    
۳. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۷، ص۳۹۲.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۴۴۲.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تقوا و مثال‌های قرآن»    



جعبه ابزار