• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تقوای محمد (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



برای متقین مصادیقی ذکر شده است که پیامبر گرامی اسلام مظهر همه آنهاست و مظهر تقواپیشگی است.



پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله، مظهر تقواپیشگی می باشد که در قرآن هم خداوند در این مورد می فرماید:
والذی جاء بالصدق وصدق به اولـئک هم المتقون. امّا کسی که سخن راست بیاورد و کسی که آن را تصدیق کند، آنان پرهیزگارانند! (در معنای آیه اختلاف شده و سخنانی ذکر شده است: ۱. مقصود از «الذی جاء بالصدق»، محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم است که قرآن را آورده و مؤمنان ، آن را تصدیق کرده‌اند.)(مراد از «الذی جاء بالصدق»، جبرئیل و مقصود از «صدق»، قرآن است.)(منظور از «جاء بالصدق»، محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و مقصود از «صدق»، قول «لاالـه الا الله» است که محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم آن را تصدیق کرده است.)(مقصود از آن پیامبرانند.).

۱.۱ - روایات

در بعضى از روايات كه از منابع اهلبيت عليهم السلام نقل شده «وَ الَّذِي جاءَ بِالصِّدْقِ» به پيامبر صلى الله عليه و آله تفسير گرديده، و جمله «وَ صَدَّقَ بِهِ» به على عليه السلام تفسير شده است «۱» ولى البته منظور از آن، بيان مصداق‌هاى روشن مى‌باشد، زيرا جمله «أُولئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ» (آنها پرهيزگارانند) دليل بر عموميت آيه است.
از اينجا روشن مى‌شود: تفسير آيه فوق، به شخص پيامبر صلى الله عليه و آله كه هم آورنده وحى بود و هم تصديق كننده آن، نيز بايد از قبيل بيان مصداق باشد، نه بيان تمام مفهوم آيه.
لذا گروهى از مفسران، جمله «وَ الَّذِي جاءَ بِالصِّدْقِ» را به تمام پيامبران تفسير كرده‌اند و جمله «صَدَّقَ بِهِ» را به پيروان راستين آنها، كه مجموع پرهيزگاران جهان را تشكيل مى‌دهند.

۱.۲ - آیه مشابه

اذ جعل الذین کفروا فی قلوبهم الحمیة حمیة الجـهلیة فانزل الله سکینته علی رسوله وعلی المؤمنین والزمهم کلمة التقوی وکانوا احق بها واهلها وکان الله بکل شیء علیمـا.(به خاطر بیاورید) هنگامی را که کافران در دلهای خود خشم و نخوت جاهلیّت داشتند؛ و (در مقابل،) خداوند آرامش و سکینه خود را بر فرستاده خویش و مؤمنان نازل فرمود و آنها را به حقیقت تقوا ملزم ساخت، و آنان از هر کس شایسته‌تر و اهل آن بودند؛ و خداوند به همه چیز دانا است.


۱. مجمع البیان، طبرسی، ج ۸، ص۴۰۰.    
۲. زمر/سوره۳۹، آیه۳۳.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۹، ص۴۷۳.    
۴. فتح/سوره۴۸، آیه۲۶.    



فرهنگ قرآن،مرکز فرهنگ و معارف قرآن،برگرفته از مقاله «تقوای محمد»    



جعبه ابزار