• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

توکل پیروان ابراهیم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پیروان ابراهیم در مبارزه با مشرکان به خداوند، توکل و اتکا داشتند.



...فی ابرهیم والذین معه اذ قالوا لقومهم انا برءؤا منکم و مما تعبدون... ربنا علیک توکلنا... «برای شما سرمشق خوبی در زندگی ابراهیم و کسانی که با او بودند وجود داشت، در آن هنگامی که به قوم (مشرک) خود گفتند: «ما از شما و آنچه غیر از خدا می‌ پرستید بیزاریم ما نسبت به شما کافریم و میان ما و شما عداوت و دشمنی همیشگی آشکار شده است تا آن زمان که به خدای یگانه ایمان بیاورید! - جز آن سخن ابراهیم که به پدرش (عمویش آزر) گفت (و وعده داد) که برای تو آمرزش طلب می‌ کنم، و در عین حال در برابر خداوند برای تو مالک چیزی نیستم (و اختیاری ندارم)! - پروردگارا! ما بر تو توکل کردیم و به سوی تو بازگشتیم، و همه فرجامها بسوی تو است.»

۱.۱ - مبارزه با دشمنان

از آنجا که مبارزه با دشمنان خدا با این صراحت و قاطعیت مخصوصا در زمانی که آنها از قدرت ظاهری برخوردارند جز با توکل بر ذات خدا ممکن نیست، در پایان آیه می‌ افزاید: آنها گفتند: پروردگارا! ما بر تو توکل کردیم و به سوی تو بازگشت نمودیم و رجوع نهایی همه سرانجام به سوی تو است" (ربنا علیک توکلنا و الیک انبنا و الیک المصیر).
در حقیقت آنها سه مطلب را در این عبارت به پیشگاه الهی عرضه داشتند:
نخست توکل بر ذات او، و دیگر توبه و بازگشت به سوی او، و سپس توجه به این حقیقت که رجوع نهایی همه چیز به سوی او است که علت و معلول یکدیگرند، ایمان به معاد و بازگشت نهایی سبب توبه می‌ گردد و توبه روح توکل را در انسان زنده می‌ کند.

۱.۲ - تاسی به پیروان ابراهیم

"ربنا علیک توکلنا و الیک انبنا و الیک المصیر"- این جمله نیز تتمه کلامی است که قرآن کریم از ابراهیم و مؤمنین به وی نقل کرده بود، و مسلمانان را به تاسی به وی وا می‌ داشت. و این جمله دعائی است از نامبردگان به درگاه پروردگارشان، و مناجاتی است دنبال آن تبری که از قوم خود کردند، چون تبری جستن آنهم به آن شدت، ممکن است اثار سویی به بار آورد، و ایمان را از آدمی سلب کند، لذا دعا کردند که پروردگارا به تو توکل می‌ کنیم، و به سوی تو توبه می‌ آوریم، و بازگشت به سوی تو است.
جمله مذکور مقدمه ‌ای است برای دعائی که بعدا می‌ آید، در حقیقت دعای خود را با این مقدمه افتتاح کردند، و در آن مقدمه موقعیتی را که در بیزاری از اعداء دارند ذکر نموده، گفتند" پروردگارا توکل ما بر تو است، و به سوی تو برمی گردیم" و منظورشان این بوده که ما در موقعیتی از زندگی قرار داریم که ممکن است فکر کنیم زمام نفس ما در دست خود ما است، و این خود ما هستیم که امور خود را تدبیر می‌ کنیم، ولی ما نسبت به نفس خود به تو رو می‌ آوریم، و آن را به تو رجوع می‌ دهیم، و نسبت به امورمان که باید تدبیرش کنیم، آن را هم به خود تو وا می‌ گذاریم، و خلاصه مشیت تو را جایگزین مشیت خود می‌ سازیم، تویی وکیل ما در امور، آن را به هر گونه که خودت می‌ خواهی تدبیر فرما.


۱. ممتحنه/سوره۶۰، آیه۴.    
۲. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۴، ص۲۱.    
۳. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۹، ص۳۹۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «پیروان ابراهیم».    



جعبه ابزار