• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تکفیر (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تکفیر، اصطلاحی است در کلام و فقه به معنای نسبت کفر دادن به مسلمان و تکفیر از ماده «کفر» به معنای پوشاندن گناه است.



تکفیر از ماده «کفر» به معنای پوشاندن گناه است به گونه‌ای که انجام نشده است. در این مدخل از مشتقات «کفر» و الفاظ دارای آن معنا استفاده شده است. گفتنی است که در غالب موارد، فاعل تکفیر، خداوند است.




۲.۱ - عامل رستگاری

یکی از عوامل رستگاری انسانها تکفیر کردن گناهان می باشد که در قرآن هم خداوند در این مورد می فرماید:
لیدخل المؤمنین والمؤمنـت جنـت... ویکفر عنهم سیـاتهم وکان ذلک عند الله فوزا عظیمـا. هدف (دیگر از آن فتح مبین) این بود که مردان و زنان با ایمان را در باغهایی (از بهشت ) وارد کند که نهرها از زیر (درختانش) جاری است، در حالی که جاودانه در آن می‌مانند، و گناهانشان را می‌بخشد، و این نزد خدا رستگاری بزرگی است!
.. ومن یؤمن بالله... یکفر عنه سیـاته ویدخله جنـت... ذلک الفوز العظیم.این در زمانی خواهد بود که همه شما را در روز اجتماع (= روز رستاخیز ) گردآوری می‌کند؛ آن روز روز تغابن است (روز احساس خسارت و پشیمانی)! و هر کس به خدا ایمان بیاورد و عمل صالح انجام دهد، گناهان او را می‌بخشد و او را در باغهایی از بهشت که نهرها از زیر درختانش جاری است وارد می‌کند، جاودانه در آن می مانند؛ و این پیروزی بزرگ است!


خداوند،به تکفیر و پوشاندن گناهان به بندگانش امید داده است.
یـایها الذین ءامنوا توبوا الی الله توبة نصوحـا عسی ربکم ان یکفر عنکم سیـاتکم ویدخلکم جنـت...ای کسانی که ایمان آورده‌اید بسوی خدا توبه کنید، توبه‌ای خالص؛ امید است (با این کار) پروردگارتان گناهانتان را ببخشد و شما را در باغهایی از بهشت که نهرها از زیر درختانش جاری است وارد کند، در آن روزی که خداوند پیامبر و کسانی را که با او ایمان آوردند خوار نمی‌کند؛ این در حالی است که نورشان پیشاپیش آنان و از سوی راستشان در حرکت است، و می‌گویند: «پروردگارا! نور ما را کامل کن و ما را ببخش که تو بر هر چیز توانائی!» .سپس، به آثار اين « توبه نصوح » اشاره كرده، مى‌افزايد: «اميد است با اين كار پروردگار شما گناهانتان را ببخشد و بپوشاند» «عَسى‌ رَبُّكُمْ أَنْ يُكَفِّرَ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ».
«و شما را در باغ‌هائى از بهشت وارد كند كه نهرها از زير درختانش جارى است» «وَ يُدْخِلَكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْا نْهارُ».


پوشیده شدن گناهان با کارهای نیک،شایسته یادآوری می باشد.
واقم الصلوة طرفی النهار وزلفـا من الیل ان الحسنـت یذهبن السیـات ذلک ذکری للذاکرین.در دو طرف روز، و اوایل شب ، نماز را برپا دار؛ چرا که حسنات، سیئات (و آثار آنها را) از بین می‌برند؛ این تذکّری است برای کسانی که اهل تذکّرند! .در اين آيات، انگشت روى دو دستور از مهم‌ترين دستورات اسلامى، كه در واقع روح ايمان و پايه اسلام است گذارده شده:
نخست، فرمان به اقامه نماز داده، مى‌گويد: «نماز را در دو طرف روز، و در اوائل شب بر پا دار» «وَ أَقِمِ الصَّلاةَ طَرَفَيِ النَّهارِ وَ زُلَفاً مِنَ اللَّيْلِ».


۱. مفردات،راغب، ص۷۱۴،«کفر».    
۲. مفردات،راغب، ص ۷۱۷،«کفر».    
۳. فتح/سوره۴۸، آیه۵.    
۴. تغابن/سوره۶۴، آیه۹.    
۵. تحریم/سوره۶۶، آیه۸.    
۶. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی، ج۲۴، ص۳۰۴.    
۷. هود/سوره۱۱، آیه۱۱۴.    
۸. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی، ج۹، ص۳۱۷.    



فرهنگ قرآن،مرکز فرهنگ و معارف قرآن،برگرفته از مقاله «تکفیر»    



جعبه ابزار