• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تکلیف در بهشت آدم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در برخی از آیات قرآن به وجود تکلیف، در بهشت آدم و حوا - علیهما السلام- اشاره شده است.



در برخی از آیات قرآن به وجود تکلیف، در بهشت آدم و حوا - علیهما السلام- اشاره شده است:
و یــادم اسکن انت و زوجک الجنة فکلا من حیث شئتما و لا تقربا هـذه الشجرة فتکونا من الظــلمین• ... و نادهما ربهما الم انهکما عن تلکما الشجرة.
و لقد عهدنا الی ءادم من قبل فنسی و لم نجد له عزمـا• ... و عصی ءادم ربه فغوی.
و قلنا یـــادم اسکن انت و زوجک الجنة و کلا منها رغدا حیث شئتما و لا تقربا هـذه الشجرة فتکونا من الظــلمین.

۱.۱ - دیدگاه تفسیر نمونه

از آیات قرآن استفاده می‌شود که آدم برای زندگی در روی زمین، همین زمین معمولی آفریده شده بود، ولی در آغاز خداوند او را ساکن بهشت که یکی از باغهای سرسبز پر نعمت این جهان بود ساخت، محیطی که در آن برای آدم هیچ گونه ناراحتی وجود نداشت.
شاید علت این جریان آن بوده که آدم با زندگی کردن روی زمین هیچگونه آشنایی نداشت، و تحمل زحمتهای آن بدون مقدمه برای او مشکل بود، و از چگونگی کردار و رفتار در زمین باید اطلاعات بیشتری پیدا کند، بنا بر این می‌بایست مدتی کوتاه تعلیمات لازم را در محیط بهشت ببیند و بداند زندگی روی زمین توام با برنامه‌ها و تکالیف و مسئولیتها است که انجام صحیح آنها باعث سعادت و تکامل و بقای نعمت است، و سرباز زدن از آن سبب رنج و ناراحتی.
و نیز بداند هر چند او آزاد آفریده شده، اما این آزادی بطور مطلق و نامحدود نیست که هر چه خواست انجام دهد او می‌بایست از پاره‌ای از اشیاء روی زمین چشم بپوشد. و نیز لازم بود بداند چنان نیست که اگر خطا و لغزشی دامنگیرش شود
درهای سعادت برای همیشه به روی او بسته می‌شود، نه می‌تواند بازگشت کند و پیمان به بندد که بر خلاف دستور خدا عملی انجام نخواهد داد تا دوباره به نعمتهای الهی باز گردد.
او در این محیط می‌بایست تا حدی پخته شود، دوست و دشمن خویش را بشناسد، چگونگی زندگی در زمین را یاد گیرد، آری این خود یک سلسله تعلیمات لازم بود که می‌بایست فرا گیرد، و با داشتن این آمادگی به روی زمین قدم بگذارد.
اینها مطالبی بود که هم آدم و هم فرزندان او در زندگی آینده خود به آن احتیاج داشتند، بنا بر این شاید علت اینکه آدم در عین اینکه برای خلافت زمین آفریده شده بود مدتی در بهشت درنگ می‌کند و دستورهایی به او داده می‌شود جنبه تمرین و آموزش داشته باشد.
در اینجا" آدم" خود را در برابر فرمان الهی در باره خودداری از درخت ممنوع دید، ولی شیطان اغواگر که سوگند یاد کرده بود که دست از گمراه کردن آدم و فرزندانش بر ندارد به وسوسه گری مشغول شد، و چنان که از سایر آیات قرآن استفاده می‌شود به آدم اطمینان داد که اگر از این درخت بخورد او و همسرش فرشتگانی خواهند شد و جاویدان در بهشت زندگی می‌کنند، حتی قسم یاد کرد که من خیر خواه شما هستم.
" سر انجام شیطان آن دو را به لغزش واداشت و از آنچه در آن بودند (بهشت) بیرون کرد" (فازلهما الشیطان عنها فاخرجهما مما کانا فیه)


۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۹..    
۲. اعراف/سوره۷، آیه۲۲.    
۳. طه/سوره۲۰، آیه۱۱۵..    
۴. طه/سوره۲۰، آیه۱۲۱.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۳۵.    
۶. اعراف/سوره۷، آیه۲۰ - ۲۱.    
۷. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱، ص۱۸۴.    




فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تکلیف در بهشت آدم».    



جعبه ابزار