• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جام‌سازی (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



جناب سلیمان نبی برای اداره حکومت و رفع نیازهای مردم به موجوداتی که تحت قدرت او بودند دستور می داد تا جام ها و ظروفی را تهیه کنند.



ساخت کاسه‌هایی بزرگ برای سلیمان علیه السلام، به دست جنیان انجام می شد.
ولسلیمـن الریح... • یعملون له ما یشاء من محـریب وتمـثیل وجفان کالجواب وقدور راسیـت..(و باد را براى سليمان (رام كرديم) كه رفتن آن بامداد يك ماه و آمدنش شبانگاه يك ماه (راه) بود و معدن مس را براى او ذوب (و روان) گردانيديم و برخى از جن به فرمان پروردگارشان پيش او كار مى‌ كردند و هر كس از آنها از دستور ما سر برمى ‌تافت از عذاب سوزان به او مى‌ چشانيديم • (آن متخصصان) براى او هر چه مى‌ خواست از نمازخانه‌ ها و مجسمه‌ ها و ظروف بزرگ مانند حوضچه‌ ها و ديگ هاى چسبيده به زمين مى‌ ساختند اى خاندان داوود شكرگزار باشيد و از بندگان من اندكى سپاس گزارند.) «جفان» جمع «جفنة» به معنای کاسه طعام از ریشه جفن است.


«یعنی ما برای سلیمان باد را در شعاع یک ماه راهی که انسانها طی می‌کنند مسخر کردیم، به طوری که مسیر ((غدو)) یعنی از اول روز تا ظهر آن یک ماه باشد، و مسیر ((رواح)) یعنی از ظهر تا به عصرش نیز یک ماه باشد، و در نتیجه از صبح تا به غروب دو ماه مسافت را طی کند
((و اسلنا له عین القطر))- کلمه ((اسلنا)) از مصدر اساله است که باب افعال از سیلان به معنای جریان است، و کلمه ((قطر)) به معنای مس است. و معنای جمله این است که ما معدن مس را مانند آب برای او روان و جاری کردیم
((و من الجن من یعمل بین یدیه باذن ربه))- یعنی و جمعی از طایفه جن - چون بعدا فعل جمع به آنها نسبت داده، می‌فرماید: ((یعملون له))، پس معلوم می‌شود جمعی از جن بوده‌اند - که نزد او و به اذن پروردگار او کار می‌کردند، چون خدا آنها را مسخر وی کرده بود. ((و من یزغ عن امرنا))- یعنی و هر یک که از امر ما منحرف می‌شدند، و اطاعت سلیمان نمی‌کردند، ((نذقه من عذاب السعیر)) از عذاب آتش به وی می‌چشاندیم. از ظاهر سیاق بر می‌آید که مراد از عذاب سعیر عذاب آتش دنیا بوده، نه آخرت ، و از ظاهر الفاظ آیه بر می‌آید که : همه طوایف جن مسخر وی نبوده‌اند، بلکه بعضی از جن مسخرش بوده اند.»


««جِفان» جمع «جفنه» (بر وزن وزنه) به معنى ظرفهاى غذاخورى است.
و «جَواب» جمع «جابيه» به معنى حوض آب است، و از اين تعبير استفاده مى‌شود كه: ظرفهاى بسيار عظيم غذاخورى، كه هر كدام همچون حوضى بود براى سليمان، تهيه مى‌ديدند، تا گروه كثيرى بتوانند اطراف آن بنشينند و از آن غذا بخورند، و اگر فراموش نكرده باشيم، در زمانهاى كمى قديم نيز، بر سر سفره‌ها از مجمع‌هاى بزرگ براى خوردن غذا به صورت دسته‌جمعى استفاده مى‌شد، و در حقيقت سفره آنها، همان ظرف بزرگ بود، و مثل امروز ظرفهاى مستقل و جداى از يكديگر معمول نبود.»


۱. سبا/سوره۳۴، آیه۱۲.    
۲. سبا/سوره۳۴، آیه۱۳.    
۳. مفردات، راغب اصفهانی، ص۹۴.    
۴. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۶، ص۵۴۷.    
۵. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۸، ص۵۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «جام‌سازی».    



جعبه ابزار