• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جبرئیلؑ

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



جبرئیل از فرشتگان بزرگ الهی و نقش آفرینان در قیام جهانی حضرت مهدی (علیه السلام) می‌باشد و یکی از چهار فرشته مقرب (علاوه بر میکائیل، اسرافیل و عزرائیل) است. او رابط میان خداوند سبحانه و تعالی و پیامبران است. و در کتاب‌های دینی یهودیت، مسیحیت و اسلام از نقش جبرئیل بسیار یاد شده است.



در سنت اسلامی و قرآن کریم، جبرئیل همان روح القدس است.
دلیل صریح این مطلب، آیه ۱۰۲ سوره نحل است: قل نزله روح القدس من ربک؛ «بگو آن (قرآن) را روح القدس از سوی پروردگارت نازل کرده است.» در آیۀ ۹۷ سوره بقره نیز آمده است: قل من کان عدوا لجبریل فانه نزله علی قلبک باذن الله؛ «بگو هرکس دشمن جبرئیل شد(بداند) که جبرئیل آن (قرآن) را به دستور الهی بر دل تو نازل کرده است.»
همچنین در قرآن با نام‌های «روح»، «الروح الامین»، «شدید القوی» و «رسول کریم» از او یاد شده است.



روایاتی چند، از نقش آن فرشتۀ بزرگ الهی در قیام عظیم و جهانی حضرت مهدی(عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، به روشنی سخن گفته و از او به عنوان نخستین کسی که با حضرت مهدی(علیه‌السّلام) بیعت خواهد کرد، نام برده‌اند.
در بعضی از روایات گفته شده: او به همراه گروه بزرگی از فرشتگان، هنگام ظهور در محضر واپسین حجت الهی حاضر شده و به یاری آن حضرت خواهند شتافت. امام صادق(علیه‌السّلام) در قسمتی از یک روایت طولانی فرمود:

۲.۱ - بیعت جبرئیل با حضرت مهدی

نخستین کس که با او بیعت می‌کند، حضرت جبرئیل است «اول من یبایعه جبرئیل...».
این، بدان معناست که یکی از امدادهای غیبی خداوند سبحانه و تعالی در آن قیام جهانی، یاری دادن جبرئیل به حضرت مهدی(عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) است. همان‌گونه که این فرشتۀ بزرگ الهی، به یاری پیامبران دیگر نیز آمده بود.


ظهور، بیعت، امدادهای غیبی.


۱. نحل/سوره۱۶، آیه۱۰۲.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۹۷.    
۳. غافر/سوره۴۰، آیه۱۵.    
۴. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۹۳.    
۵. نجم/سوره۵۳، آیه۵۰.    
۶. تکویر/سوره۸۱، آیه۱۹-۲۱.    
۷. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر قمی، ج۲، ص۲۰۴.    
۸. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۴، ص۱۸۴، ح۳.    



فرهنگ نامه مهدویت، سلیمان، خدامراد، ص۱۴۹، برگرفته از مقاله «جبرئیل».    



جعبه ابزار