• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جهد (مفردات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




جَهْد (به فتح جیم و سکون هاء) یا جُهْد (به ضم جیم و سکون هاء)، یکی از مفردات به کار رفته در قرآن کریم به معنای صعوبت، مشقّت و تلاش توام با رنج است. واژه‌های جهاد و مجاهده نیز از همین ماده گرفته شده است. جنگ را از آن جهت جهاد گویند که تلاش توام با رنج است‌. مجاهد نیز به معنی تلاش‌کننده و جنگ‌کننده‌ است.



جَهْد یا جُهْد به معنای صعوبت و مشقّت است، چنانکه در قاموس و مفردات گفته است. در اقرب الموارد آن را تلاش توام با رنج معنی می‌کند.
[۵] شرتونی، سعید، اقرب الموارد.
صحاح طاقت (سختی) گفته است. در مجمع البیان ذیل آیه ۲۱۸ بقره فرماید: «جَاهَدْتُ‌ الْعَدُوَّ» یعنی در جنگ با دشمن مشقّت را بر خود هموار کردم و در ذیل آیه ۷۹ توبه فرموده: جُهْد به ضمّ اوّل و فتح آن هر دو به یک معنی و آن وادار کردن خود بر مشقّت است، از شعبی نقل شده که جَهْد (به فتح اوّل) در عمل و جهد (به ضمّ اوّل) در قوت و طعام است،
[۱۱] شعبی حمیری، عامر بن شراحیل، الکفایه.
و از قتیبی نقل است که جهد (به فتح) مشقّت و به ضمّ طاعت است.
بنا بر اقوال گذشته معنای «فلانی جهاد کرد» آن است که قدرت خود را به کار‌ انداخت، متحمّل مشقّت گردید، تلاش توام با رنج کرد. جامع همه اقوال قول اقرب الموارد است، پس جهد و جهاد یعنی تلاش توام با رنج.


(وَ مَنْ‌ جاهَدَ فَاِنَّما یُجاهِدُ لِنَفْسِهِ اِنَّ اللَّهَ لَغَنِیٌّ عَنِ الْعالَمِینَ‌) «هر که تلاش کند و خود را به زحمت‌ اندازد، فقط برای خویش تلاش می‌کند خدا از مردم بی‌نیاز است‌». (وَ ابْتَغُوا اِلَیْهِ الْوَسِیلَةَ وَ جاهِدُوا فِی سَبِیلِهِ‌) «به سوی خدا وسیله جوئید و در راه او تلاش کنید.»
جِهاد (به کسر اوّل) مصدر است به معنی تلاش و نیز اسم است به معنی جنگ
[۱۴] شرتونی، سعید، اقرب الموارد.
و جنگ را از آن جهاد گویند که تلاش توام با رنج است‌. (فَلا تُطِعِ الْکافِرِینَ وَ جاهِدْهُمْ‌ بِهِ‌ جِهاداً کَبِیراً)
مجاهد به معنی تلاش کننده و جنگ کننده‌ است. (وَ فَضَّلَ اللَّهُ‌ الْمُجاهِدِینَ‌ عَلَی الْقاعِدِینَ اَجْراً عَظِیماً) (وَ اَقْسَمُوا بِاللَّهِ‌ جَهْدَ اَیْمانِهِمْ...) «قسم یاد کردند به خدا قسم مؤکّد و محکم»، یعنی آنچه می‌توانستند آن را محکم کردند. راغب گوید: سوگند یاد کردند و در آن آنچه قدرت داشتند کوشیدند. طبرسی گفته: تقدیر این است «جَهَدُوا جَهْدَ اَیْمَانِهِمْ». این تعبیر پنج بار در قرآن مجید آمده و همه درباره بدکاران است. باید دانست که افعال این مادّه در قرآن همه از باب مفاعله آمده است و آن به معنای تکثیر است نه بین الاثنین و تکثیر یکی از معانی مفاعله است علی هذا مثلا از (وَ جاهِدُوا فِی اللَّهِ حَقَ‌ جِهادِهِ‌) سه تلاش استفاده می‌شود یکی از مادّه یکی از هیئت و یکی از «حَقَ‌ جِهادِهِ‌» یعنی در راه خدا تلاش کنید تلاش بسیار شدید.
(الَّذِینَ یَلْمِزُونَ الْمُطَّوِّعِینَ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ فِی الصَّدَقاتِ وَ الَّذِینَ لا یَجِدُونَ اِلَّا جُهْدَهُمْ‌...) «آنانکه راغبین از مؤمنین در صدقات را خرده می‌گیرند و نیز به کسانی که جز به اندازه طاقت و تلاش خود پیدا نمی‌کنند عیب می‌گیرند.» آیه درباره منافقان است که هم ثروتمندان را در دادن زکات مسخره می‌کردند و هم دست‌تنگان را، اینکه فرموده‌: (لا یَجِدُونَ اِلَّا جُهْدَهُمْ‌) یعنی جز تلاش خود چیزی پیدا نمی‌کنند قهرا کمک مالی آنها در راه اسلام کم است.


۱. قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، ج۲، ص۷۷.    
۲. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ج۳، ص۳۰.    
۳. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۲۰۸.    
۴. فیروزآبادی، مجدالدین، قاموس المحیط، ج۱، ص۲۸۶.    
۵. شرتونی، سعید، اقرب الموارد.
۶. جوهری، ابونصر، الصحاح تاج اللغة وصحاح العربیة، ج۲، ص۴۶۰.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۲، ص۷۶.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۲۱۸.    
۹. توبه/سوره۹، آیه۷۹.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۵، ص۹۵.    
۱۱. شعبی حمیری، عامر بن شراحیل، الکفایه.
۱۲. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۶.    
۱۳. مائده/سوره۵، آیه۳۵.    
۱۴. شرتونی، سعید، اقرب الموارد.
۱۵. فرقان/سوره۲۵، آیه۵۲.    
۱۶. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۲۰۸.    
۱۷. نساء/سوره۴، آیه۹۵.    
۱۸. انعام/سوره۶، آیه۱۰۹.    
۱۹. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۲۰۸.    
۲۰. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۳، ص۳۵۶.    
۲۱. حج/سوره۲۲، آیه۷۸.    
۲۲. توبه/سوره۹، آیه۷۹.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، قاموس قرآن، برگرفته از مقاله "جهد"، ج۲، ص۷۷-۷۸.    






جعبه ابزار