• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حسرت (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حسرت به معنای دریغ، افسوس ، تأسف و غصه خوردن از چیزی است که از دست رفته و پشیمانی از آن است.



حسرت به معنای دریغ، افسوس ، تأسف و غصه خوردن از چیزی است که از دست رفته و پشیمانی از آن است.


حسر عبارت است از کنار زدن لباس از هر چیزی که ملبس به آن است، گفته می‌شود: حسرت عن الذراع : یعنی آستین را از ذراع بالا زدم و حاسر کسی را گویند که زره بر تن و کلاه جنگی بر سر نداشته باشد، و محسرة به معنای جاروب است تا آنجا که می‌گویدخسته و فرسوده را هم که حاسر می‌خوانند برای این است که اندازه توانائیش برای دیگران معلوم شده و حسرت به معنای اندوه و ندامت بر امری است که فوت شده باشد، و ارتباط این معنا با معنای کشف از این راه است که گوید شخص اندوهناک برایش کشف شده و پی برده به جهلی که او را وادار نمود به ارتکاب کاری که مرتکب شده، و یا از این راه است که قوایش از فرط اندوه و ندامت بر ما فات منحسر (ضعیف) شده و یا از تدارک آن دچار حسر (خستگی) گشته است.


در این مدخل از واژه‌ها و تعبیرات «حسرة» و برخی مشتقات آن و «یا ویلتی» و جملاتی همانند «لو اطاعونا ما قتلوا» استفاده شده است. در این مدخل، فقط افسوس و پشیمانی بر آنچه از دست رفته، بررسی شده و اطلاعات مربوط به اندوه و پشیمانی، در مدخل حزن و ندامت آمده است.


حسرت اصحاب شمال، حسرت اعراض‌کنندگان از یاد خدا، حسرت باغدار متکبر، حسرت حبیب نجار، حسرت دروغین، حسرت دنیاطلبان بنی‌اسرائیل، حسرت صاحبان باغ سوخته، حسرت طغیانگران، حسرت ظالمان، حسرت قابیل، حسرت کافران.


۱. معجم مقاییس اللغه، ابن فارس، ج۲، ص۶۲.    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۷، ص۷۸.    
۳. مفردات، راغب اصفهانی، ج۱، ص۲۳۵.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حسرت».    



جعبه ابزار