• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ابن شعبه حرانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ابن شعبه اهل شهر «حران» بود.البته ثبت زمان تاریخ تولدش از قلم تاریخ افتاده است، ولی طبق منابع تاریخی، قبل از سال ۳۸۱ هـ . ق زنده بوده است.
[۲] معجم المولفین ج۳، ص۲۵۲.
[۳] معجم المولفین ج۴، ص۲۵۲.
او به خاطر علاقه به احادیث اهل بیت ـ علیهم السلام ـ، به تحصیل در حدیث عصمت گمارد همچنین در علم فقه نیز نزد عالمان زمانش شاگردی نمود و در آن تبحر یافت که عالمان بعد، او را فقیهی فاضل خوانده اند. متأسفانه از مکان و کم و کیف تحصیل او در منابع تاریخی سخنی به میان نیامده است.




حرانی، به تصدیق بسیاری از فرهیختگان، عالمی فاضل و عامل بود و در فقه و حدیث مورد توجه عالمان قرار داشت، به ویژه در حدیث که دو اثر «تحف العقول» و «التمحیص» بیانگر تبحر او در علم حدیث و وثاقتش در نقل حدیث است، به طوری که علامه مجلسی روایات او را با این که سلسله سندش ذکر نشده، مقبول می داند. و یا شیخ انصاری کتاب گرانمایه «المکاسب» را با روایتی از «تحف» درباب معاملات آغاز می کند که درباره صناعات و تجارات و بیع و وجه حلال و حرام آن ها است.
همچنین با نگاهی به مقدمه «تحف» و روایات مذکور در آن و نیز مناجات و توصیه ها به دست می آید که او در اخلاق و حقوق نیز دستی داشته با طرحی نو، مجموعه روایات اخلاقی، حکمی و حقوقی را ارائه نموده است، به طوری که بیش از هزار سال این کتاب و روایات آن، نقل محافل علمی، منابر وعظ و مجالس اخلاقی بوده است و این خود نشان از رفعت مقام و جلالت جاه علمی و تقوای اوست.



حرانی از محضر محدثان و فقیهان بزرگ عصر خود بهره برد و در علوم حدیث و فقه تبحر یافت، به طوری که همه عالمانی که از او یاد کرده اند، وی را فقیه و محدث فاضل شیعه معرفی نموده اند. متأسفانه از تحصیل و استادان وی جز اطلاعات اندکی در دست نیست و فقط در تراجم به ابو علی محمدبن همام، از محدثان و فقیهان بزرگ شیعی اشاره شده که حرانی نزد وی شاگردی کرد و از او اجازه روایت دریافت داشت.



از تدریس و جلسات درس وی خبر قابل توجهی در دست نیست. به یقین، با آن تبحر و عمق علمی اش در حدیث و فقه ـ که بسیاری از عالمان بعدی بر آن صحه گذاشته اند ـ باید مجلس پر رونق وشاگردان ممتازی داشته باشد که تاریخ، شاگران او، غیر از شیخ مفید را از ما پنهان داشته است.



بسیاری از دانشوران از حرانی به بزرگی، فضل و علم یاد کرده اند و روایت بدون سند او را در «تحف العقول» پذیرفته اند.
شیخ مفید؛ شاگرد حرانی، ضمن تمجید از استاد، درباره کتاب تحف العقول می نویسد:
«تحف العقول کتاب لم یسمح الدهر بمثله.»
[۶] . سید حسن صدر، تأسیس الشیعه لعلوم الاسلام ، ص۴۱۴.

شیخ ابراهیم قطیفی ـ از عالمان قرن دهم هجری ـ در کتاب «الوافیه» ضمن نقل روایتی از «التمحیص»، می نویسد:«الحدیث الاول ما راواه العالم الفاضل العالم الفقیه ابو محمد الحسن بن علی بن شعبه الحرانی ...»
شیخ حر عاملی در «الامل الآمل» بعد از ستودن مولف تحف به فاضل محدث، درباره کتابش می گوید:
حسن کثیر الفوائد مشهور.
علامه مجلسی هم درباره تحف می نویسد:« ... نظم این کتاب دلالت بر رفعت شأن مولف دارد و بیشتر در مواعظ واصول معلومه ای است که محتاج سند نیست.»
میرزا عبدالله افندی اصفهانی در «ریاض العلما» درباره حرانی می نویسد:«عالم، فقیه، محدث»
میرزا محمد باقر خوانساری نیز در «روضات الجنات» می نویسد:«حسن بن علی بن حسین شعبه حرانی (یا حلبی) فاضلی است فقیه، متبحر، هوشیار، بلند پایه و آبرومند و کتابش مورد اعتماد اصحاب است.»
[۹] . روضات الجنات ج۲، ص۲۹۰.




از ابن شعبه دو اثر حدیثی بر جای مانده است: «تحف العقول» و «التمحیص» این کتاب به ضمیمه کتاب «المومن» حسین بن سعید اهوازی در قم توسط انتشارات شبستری چاپ شده است.



 
۱. معج البلدان ج۲، ص۲۳۵.    
۲. معجم المولفین ج۳، ص۲۵۲.
۳. معجم المولفین ج۴، ص۲۵۲.
۴. بحار الانوار ج۱، ص۲۹.    
۵. المکاسب ج۱، صص۵-۱۲.    
۶. . سید حسن صدر، تأسیس الشیعه لعلوم الاسلام ، ص۴۱۴.
۷. الامل الآمل ج۲، ص۷۴.    
۸. بحار الانوار ج۱، ص۲۹.    
۹. . روضات الجنات ج۲، ص۲۹۰.




سایت اندیشه قم    




رده‌های این صفحه : علمای قرن چهارم | فقها | محدثین




جعبه ابزار