• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم القاب زشت (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حکم القاب زشت
۸۴۳. حرمت نسبت دادن القاب زشت به یکدیگر از سوی مؤمنان:
«یـایها الذین ءامنوا... ولا تنابزوا بالالقـب بئس الاسم الفسوق بعد الایمـن...؛ای کسانی که ایمان آورده‌اید...و با القاب زشت و ناپسند یاد نکنید، بسیار بد است که بر کسی بعد از ایمان نام کفر بگذارید...»
بسیاری از افراد بی بند و بار در گذشته و حال اصرار داشته و دارند که بر دیگران القاب زشتی بگذارند، و از این طریق آنها را تحقیر کنند، شخصیتشان را بکوبند، و یا احیانا از آنان انتقام گیرند، و یا اگر کسی در سابق کار بدی داشته سپس توبه کرده و کاملا پاک شده باز هم لقبی که بازگو کننده وضع سابق باشد بر او بگذارند.
اسلام صریحا از این عمل زشت نهی می‌کند، و هر اسم و لقبی را که کوچکترین مفهوم نامطلوبی دارد و مایه تحقیر مسلمانی است ممنوع شمرده.
در حدیثی آمده است که روزی صفیه دختر حیی ابن اخطب (همان زن یهودی که بعد از ماجرای فتح خیبر مسلمان شد و به همسری پیغمبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در آمد) روزی خدمت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) آمد در حالی که اشک می‌ریخت، پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از ماجرا پرسید، گفت : عایشه مرا سرزنش می‌کند و می‌گوید: ای یهودی زاده! پیامبر _(صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: چرا نگفتی پدرم هارون است، و عمویم موسی ، و همسرم محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) ؟ و در اینجا بود که این آیه نازل شد.
۸۴۴. حرمت نسبت دادن هرگونه لقبهای زشت به دیگران، در حال احرام :
«الحج اشهر معلومـت فمن فرض فیهن الحج فلا رفث ولا فسوق ولا جدال فی الحج...؛ حج ، در ماههای معینی است! و کسانی که (با بستن احرام، و شروع به مناسک حج ،) حج را بر خود فرض کرده‌اند، (باید بدانند که) در حج، آمیزش جنسی با زنان، و گناه و جدال نیست!...»
(بنا بر قولی، مراد از « فسوق » القاب زشت و سب نمودن دیگران است. )

فهرست مندرجات

۱ - پانویس
۲ - منبع


۱. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۱.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۲، ص۱۸۰.    
۳. طباطبائی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۸، ص۴۸۲.    
۴. فیض کاشانی، محسن، تفسیر صافی، ج۶، ص۵۲۲.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۹، ص۲۲۶.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۱۹۷.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۲، ص۴۴.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۵۳.    
۹. طباطبائی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۲، ص۱۱۶.    
۱۰. فیض کاشانی، محسن، تفسیر صافی، ج۱، ص۲۳۴.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم القاب زشت».    



جعبه ابزار