• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم انفاق در راه جهاد (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند در قرآن کریم ایثار جان و انفاق مال در شرایط بحرانی و دشوار را برتر از یاری اسلام در شرایط عادی می‌داند، و یکی از شرایط دشوار جنگ و جهاد است.



انفاق در راه جنگ و جهاد (جهت تقویت جهاد و مجاهدان) از مصارف مهم انفاق درجامعه اسلامی است: «وقـتلوهم حتی لاتکون فتنة ویکون الدین لله فان انتهوا فلا عدون الا علی الظــلمین• وانفقوا فی سبیل الله ولاتلقوا بایدیکم الی التهلکة واحسنوا ان الله یحب المحسنین؛و با آنها پیکار کنید! تا فتنهبت پرستی ، و سلب آزادی از مردم،) باقی نماند، و دین ، مخصوص خدا گردد. پس اگر (از روش نادرست خود) دست برداشتند، (مزاحم آنها نشوید! زیرا) تعدی جز بر ستمکاران روا نیست•و در راه خدا، انفاق کنید! و (با ترک انفاق)، خود را به دست خود، به هلاکت نیفکنید! و نیکی کنید! که خداوند ، نیکوکاران را دوست می‌دارد.»
(با توجه به اینکه این دو آیه پس از آیات جهاد واقع شده است، «فی سبیل الله» می‌تواند به معنای جهاد باشد.)

۱.۱ - قرض الحسنه

«وقـتلوا فی سبیل الله... • من ذا الذی یقرض الله قرضـا حسنـا فیضـعفه له اضعافـا کثیرة والله یقبض ویبصـط والیه ترجعون؛ و در راه خدا، پیکار کنید! و بدانید خداوند، شنوا و داناست• کیست که به خدا قرض الحسنه ای دهد، (و از اموالی که خدا به او بخشیده، انفاق کند،) تا آن را برای او، چندین برابر کند؟ و خداوند است که (روزی بندگان را) محدود یا گسترده می‌سازد، (و انفاق، هرگز باعث کمبود روزی آنها نمی‌شود). و به سوی او باز می‌گردید (و پاداش خود را خواهید گرفت).»

۱.۲ - انفاق به قدر استطاعت

«واعدوا لهم ما استطعتم من قوة ومن رباط الخیل ترهبون به عدو الله وعدوکم وءاخرین من دونهم لا تعلمونهم الله یعلمهم وما تنفقوا من شیء فی سبیل الله یوف الیکم...؛در برابر آنها (دشمنان) آنچه توانائی دارید از نیرو آماده سازید (و همچنین) اسبهای ورزیده (برای میدان نبرد) تا به وسیله آن دشمن خدا و دشمن خویش را بترسانید و (همچنین) گروه دیگری غیر از اینها را که شما نمی‌شناسید و خدا می‌شناسد و هر چه در راه خدا (و تقویت بنیه دفاعی اسلام ) انفاق کنید. به شما باز گردانده می‌شود و به شما ستم نخواهد شد.»

۱.۳ - انفاق وجهاد قبل از فتح

«وما لکم الا تنفقوا فی سبیل الله ولله میرث السمـوت و الارض لا یستوی منکم من انفق من قبل الفتح وقـتل اولـئک اعظم درجة من الذین انفقوا من بعد وقـتلوا...؛چرا در راه خدا انفاق نکنید در حالی که میراث آسمانها و زمین همه از آن خدا است (و کسی چیزی را با خود نمی‌برد) کسانی که قبل از پیروزی انفاق کردند و (سپس) پیکار نمودند (با کسانی که بعد از پیروزی انفاق کردند) یکسان نیستند آنها بلند مقامترند از کسانی که بعد از فتح انفاق نمودند و جهاد کردند، و خداوند به هر دو وعده نیک داده است، و خدا به آنچه انجام می‌دهید آگاه است.»


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۹۳.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۹۵.    
۳. طباطبائی، سید محمد حسین،ترجمه تفسیر المیزان، ج۲، ص۹۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۳۵.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۲۴۴.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۲۴۵.    
۷. طباطبائی، سید محمد حسین،ترجمه تفسیر المیزان، ج۲، ص۴۳۱.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۲۲۳.    
۹. انفال/سوره۸، آیه۶۰.    
۱۰. طباطبائی، سید محمد حسین،ترجمه تفسیر المیزان، ج۹، ص۱۵۱.    
۱۱. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۷، ص۲۲۱.    
۱۲. حدید/سوره۵۷، آیه۱۰.    
۱۳. طباطبائی، سید محمد حسین،ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۹، ص۲۶۸.    
۱۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص۳۱۸.    
۱۵. فیض کاشانی، محسن، تفسیر صافی، ج۷، ص۱۱۰.    
۱۶. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۹، ص۳۸۶.    
۱۷. حویزی، عبدعلی بن جمعه، نور الثقلین، ج۵، ص۲۳۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم انفاق».    



جعبه ابزار