• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم مسابقه (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در آیات قرآن انسانها را تشویق می‌کند که در کارهای خیر و انجام اعمال صالح نسبت به هم سبقت بگیرند. و این نوعی مسابقه است.



برپایی مسابقه، در دین یعقوب (علیه السلام)، جایز بود.
«قالوا یـابانا انا ذهبنا نستبق وترکنا یوسف عند متـعنا..؛ گفتند: ‌ای پدر! ما رفتیم و مشغول مسابقه شدیم، و یوسف را نزد اثاث خود گذاردیم و گرگ او را خورد! تو هرگز سخن ما را باور نخواهی کرد، هر چند راستگو باشیم!»

۱.۱ - مسابقه فرزندان یعقوب

فرزندان یعقوب وقتی در آخر روز نزد پدر آمدند گریه می‌کردند و در این حال به پدر خود گفتند: ‌ای پدر جان! ما گروه برادران رفته بودیم بیابان برای مسابقه دو، و یا تیراندازی- البته مسابقه دو با دور شدن از یوسف (علیه السلام) مناسب‌تر است، پس بعید نیست مقصودشان همین بوده- و یوسف را نزد بار و بنه خود گذاشته بودیم گرگی او را خورد، و بدبختی و بیچارگی ما این است که هم برادر را از دست داده‌ایم و هم تو گفتار ما را تصدیق نخواهی کرد هر چند هم که ما راستگو باشیم.


رقابت، در کارهای پسندیده، جایز است.
«سابقوا الی مغفرة من ربکم وجنة..؛ به پیش تازید برای رسیدن به مغفرت پروردگارتان و بهشتی که پهنه آن مانند پهنه آسمان و زمین است و برای کسانی که به خدا و رسولانش ایمان آورده‌اند آماده شده است، این فضل خداوند است که به هر کس بخواهد می‌دهد و خداوند صاحب فضل عظیم است.»

۲.۱ - مسابقه بزرگ معنوی

بعد از بیان ناپایداری جهان و لذات آن، و اینکه مردم در سرمایه‌های کم ارزش این جهان نسبت به یکدیگر تفاخر و تکاثر می‌جویند، در آیات مورد بحث مردم را به یک مسابقه عظیم روحانی در طریق کسب آنچه پایدار است و سزاوار هر گونه تلاش و کوشش دعوت کرده می‌فرماید: "برای نیل به آمرزش پروردگارتان و بهشتی که وسعت آن همچون پهنه آسمان و زمین است و آماده برای کسانی است که ایمان به خداوند فرستادگان او آورده‌اند بر یکدیگر سبقت جویید" (سابقوا الی مغفرة من ربکم و جنة عرضها کعرض السماء و الارض اعدت للذین آمنوا بالله و رسله).
در حقیقت مغفرت پروردگار کلید بهشت است همان بهشتی که پهنه آسمان و زمین را فرا می‌گیرد، و از هم اکنون آماده برای پذیرایی مؤمنان است، تا کسی نگوید بهشت نسیه است، و بر نسیه دل نباید نهاد، گرچه به فرض نسیه بود از هر نقدی نقدتر محسوب می‌شد، چرا که از سوی خدایی وعده داده شده که قادر بر همه چیز است، تا چه رسد به اینکه کاملا نقد و الان موجود است.


۱. یوسف/سوره۱۲، آیه۱۷.    
۲. طباطبائی، سیدمحمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۱، ص۱۳۷.    
۳. حدید/سوره۵۷، آیه۲۱.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص۳۵۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم مسابقه».    



جعبه ابزار