• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خبر شکست ایرانیان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اخبار غیبی خدا ، گزارشهایی است که خداوند از حوادث گذشته و یا آینده داده و این گزارشها از نظرها پنهان بوده است که یکی از این اخبار خبر شکست ایرانیان به دست رومیان بوده است.



شکست ایرانیان به دست رومیان، پس از غلبه آنان، از اخبار غیبی خدا بوده است.
غلبت الروم• فی ادنی الارض وهم من بعد غلبهم سیغلبون. روميان شكست خوردند• در نزديكترين سرزمين، و(لى‌) بعد از شكستشان، در ظرف چند سالى، به زودى پيروز خواهند گرديد».


مفسران بزرگ همگى اتفاق دارند که آیات نخستین این سوره بدین سبب نازل شد که در آن هنگام که پیامبر (صلى‌اللّه‌علیه‌و‌آله‌و‌سلّم) در مکه بود، و مؤمنان در اقلیت قرار داشتند، جنگى میان ایرانیان و رومیان در گرفت، و در این نبرد ایرانیان پیروز شدند. مشرکان مکه این را به فال نیک گرفتند و دلیل بر حقانیت شرک خود دانستند! و گفتند: ایرانیان مجوسى هستند و مشرک (دوگانه پرست) اما رومیان مسیحیند و اهل کتاب، همانگونه که (ایرانیان) بر (رومیان) غلبه کردند پیروزى نهائى از آن شرک است و طومار اسلام به زودى پیچیده خواهد شد و ما پیروز مى شویم .

۲.۱ - دیدگاه علامه طباطبائی

ضمیر جمع اولى و سومى به روم برمى گردد، ولى ضمیر جمع دومى (غلبهم ) - بعضى گفته‌اند به فرس برمى گردد، و معنایش این است که: رومیان بعد از غلبه فارسیان برایشان، به زودى غلبه خواهند کرد ولى ممکن است آن را نیز به روم برگردانیم، و بگوییم که مصدر (غلبهم) مصدر مفعولى است، و در نتیجه اختلافى هم در مرجع ضمیرهاى سه گانه پدید نمى آید، و معناى آیه چنین مى شود که : رومیان بعد از مغلوب شدنشان به زودى غالب مى شوند، و کلمه (بضع) در اعداد از سه تا نه را گویند.
للَّهِ الاَمْرُ مِن قَبْلُ وَ مِن بَعْدُ
دو کلمه قبل و بعد، در صورتى که به چیزى اضافه شوند، حرکات سه گانه فتحه و کسره و ضمه را مى گیرند، و در صورتى که اضافه نشوند، و مضاف الیه آنها منوى و در تقدیر باشد، مبنى بر ضمه مى شوند، یعنى غیر از ضمه حرکت دیگرى به خود نمى گیرند. در جمله مورد بحث مضاف الیه آن دو منوى و مورد نظر است، و تقدیر آن چنین است (لله الامر من قبل ان غلبت الروم و من بعد ان غلبت امر به دست خدا است قبل از آنکه روم مغلوب شود، و بعد از آنکه غلبه کند)، یعنى قبل از آن و بعد از این امر به دست او است، به هر چه بخواهد امر مى کند، پس هر کس را بخواهد یارى مى کند، و هر کس را نخواهد یارى نمى کند.


 
۱. روم/سوره۳۰، آیه۲.    
۲. روم/سوره۳۰، آیه۳.    
۳. مفسران مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۶، ص۳۵۹.    
۴. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۲۳۳.    





فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «خبر شکست ایرانیان»    



جعبه ابزار