• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خوف از جهنم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ترس و هراس از جهنم، یکی از وسیله‌های خداوند، برای ترساندن بندگان و پرهیزگاری آنها است.



لازم است هماره انسان از جهنم، ترس و هراس داشته باشد.
«فان لم تفعلوا ولن تفعلوا فاتقوا النار التی وقودها الناس والحجارة اعدت للکـفرین؛ پس اگر چنین نکنید- که هرگز نخواهید کرد- از آتشی بترسید که هیزم آن، بدنهای مردم (گنهکار) و سنگها (بتها) است، و برای کافران، آماده شده است.»
«واتقوا النار التی اعدت للکـفرین؛ و از آتشی بپرهیزید که برای کافران آماده شده است.»

۱.۱ - دوزخ مهیای کافران

و اتقوا النار التی- از کارهایی که موجب رفتن بدوزخ و آتش است آتشی که اعدت للکافرین بکافران وعده داده شده و برای آنان آماده گشته. علت اینکه کفار را بآتش تخصیص داده زیرا بیشتر اهل آتش را آنان تشکیل می‌دهند. و در اصل آتش برای آنها آماده شده و دیگران یعنی مؤمنان گنهکار بعنوان فرع و تبع بدوزخ میروند چنان که درباره بهشت فرموده (بهشت آماده برای متقیان شده) و حال آنکه غیر متقی نیز مثل کودک و دیوانه هم به بهشت راه پیدا میکند.


«لهم من فوقهم ظـلل من النار ومن تحتهم ظـلل ذلک یخوف الله به عباده یـعباد فاتقون؛ برای آنان از بالای سرشان سایبانهایی از آتش، و در زیر پایشان نیز سایبانهایی از آتش است این چیزی است که خداوند با آن بندگانش را می‌ترساند! ‌ای بندگان من! از نافرمانی من بپرهیزید.»

۲.۱ - در امان نبودن از عذاب الهی

(ذلک یخوف الله به عباده یا عباد فاتقون). تعبیر به "عباد" (بندگان) و اضافه آن به خدا آنهم به طور مکرر، در این آیه، اشاره به این است که اگر خداوند تهدیدی به عذاب می‌کند آنهم به خاطر لطف و رحمت او است، تا بندگان حق گرفتار چنین سرنوشت شومی نشوند، و از اینجا روشن می‌شود که لزومی ندارد "عباد" را در این آیه به خصوص مؤمنان تفسیر کنیم، بلکه شامل همگان می‌شود چرا که هیچکس نباید خود را از عذاب الهی در امان بداند.


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۴.    
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۳۱.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۲، ص۳۸۸.    
۴. زمر/سوره۳۹، آیه۱۶.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۴۰۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «خوف از جهنم».    



جعبه ابزار