• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دارو مسئله پزشکی قرن‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«دارو مسئله پزشکی قرن» تالیف دکتر جلال مصطفوی کاشانی از جمله پزشکان و دانش آموختگان طب جدید است که به فراگیری طب قدیم نیز پرداخته است.



وی بر این باور است که طب سنتی محاسن بسیاری دارد و برخلاف آنچه امروزه شایع است طب جدید اشتباهات فراوانی دارد. کتاب حاضر، نیم نگاهی به محاسن طب سنتی و معایب طب جدید خصوصا درباره داروهای طب جدید دارد.
کتاب در نه فصل و یک ضمیمه به رشته تحریر درآمده است. برخی از عناوین فصول کتاب به این شرح است: تمدن و فرهنگ عظیم اسلامی بنیانگذار تمدن و فرهنگ کنونی جهان، تجدید حیات علم و ادب در اروپا، دارو به عنوان یک مسئله بغرنج و لاینحل فصل، هشدار به همه پزشکان و اخطار به عموم بیماران در پنج قاره جهان، جرائم ده گانه تراست‌های دارو، عجر دانشمندان از حل مسئله دارو.


کتاب از معدود نگاشته‌هایی است که در نقد طب جدید و مبانی آن به رشته تحریر درآمده است. البته ویژگی این اثر تنها نقد طب جدید نیست، بلکه خصوصیت مهم این اثر نگارش آن توسط دانش آموخته طب جدید و دکتری متخصص است.
دکتر مصطفوی خود با مبانی طب جدید آشناست و مدت‌ها بر اساس همین مبانی به مداوای بیماران پرداخته است، ولی در عین حال تعصبی نسبت به این شیوه که زاینده مکاتب علمی اروپایی است ندارد، از این رو بر اساس نتایج و تحقیقاتی که خود اروپائیان به آن دست یافته‌اند به نقد طب جدید می‌پردازد و از بسیاری از معایب آن پرده برمی دارد.

۲.۱ - ویژگی مهم

ویژگی دیگر این اثر استنادات مؤلف در نگارش این اثر به منابع متعدد اروپایی است تا متهم به طرفداری کورکورانه از طب سنتی نشود. از سوی دیگر این کتاب به فارسی نگاشته شده تا برای همه اقشار جامعه، حتی کسانی که تخصص چندانی در دانش طب ندارند سودمند واقع شود.
او معتقد است که اروپائیان که وام دار ابن سینا و رازی‌اند آنگاه که درصدد پایه ریزی مکتب علمی جدید برآمدند هر چه از تمدن اسلامی در دست داشتند به کناری نهادند و آن را با مبانی پر از غلط و اشتباه تعویض نمودند.
مؤلف مطالب مطرح شده در این اثر را به طور کلی چنین بیان می‌دارد: «در نخستن فصل کتاب حاضر اجمالا ثابت شده است که پزشکی کنونی جهان از نظر مبانی تاریخی مستقیما از کتاب قانون ابن سینا اقتباس شده است و کتاب قانون در قرون وسطی که ظلم جهالت و بربریت سراسر اروپا را فرا گرفته بود، به مدت ۵۰۰ سال بی کوچکترین تغییر، ابتدا به زبان لاتین و پس از آن به زبان‌های مختلف اروپایی ترجمه و در دانشگاه‌های اروپا تدریس می‌شده است و از اوایل قرن شانزدهم میلادی به بعد که در کلیه علوم و فنون و فلسفه و ادبیات انقلابی، همراه و توامان با تغییر اوضاع سیاسی اروپا به نام دوران تجدید حیات علمی و ادبی به وجود آمد، با پیدایش دانشمندانی بزرگ که یکی پس از دیگری به اختراعات و اکتشافاتی موفق شدند همه علوم و از جمله دانش پزشکی نیز به تدریج تغییراتی و تحولاتی را دست خوش شد تا این که به صورت امروزین در آمد.
اگر امروز تاریخ تحولات هر یک از علوم دقیقا بررسی شود، دیده خواهد شد که منحنی تغییرات تکاملی آنها، از قرن شانزدهم تا به امروز، مرتبا سیر صعودی داشته است. به طوری که در مقام مقایسه می‌توان گفت بسیاری از این علوم در زمان ابن سینا دوران کودکی خود را می‌گذرانده و در حال حاضر به اوج بلوغ خود رسیده و مرتبا در حال رشد و ترقی است.»

۲.۲ - انحراف پزشکی

در قسمت آخر کتاب حاضر از انحراف دانش پزشکی از مسیر طبیعی خود که لطمات جبران ناپذیری به بیماران وارد آورده و باعث پیدایش بیماری‌های تازه و بی سابقه در افراد بشر و طولانی شده سیر طبیعی بیماری‌ها و ایجاد عوارض خطرناک و بالا رفتن آمار تلفات در بیماران شده است. نمونه‌های فهرست وار آورده و مورد بحث و نقد قرار داده است. به عبارت دیگر کجی دیوار بسیار بلند پزشکی معاصر که سر بر فلک کشیده، هر چه بالاتر رود، کجی آن آشکارتر شود و در کلیه محافل پزشکی جهان فریادهای شکایت آمیز برانگیزد، بهتر و برجسته تر به جلوه درخواهد آمد.
[۱] دارو مسئله پزشکی قرن، ص۴- ۶.



فهرست مطالب در ابتدای اثر آمده است. پاورقی‌های این اثر نام علمی داروهایی است که نام آنها در متن کتاب آمده و یا ذکر نکاتی مرتبط با متن است.


۱. دارو مسئله پزشکی قرن، ص۴- ۶.



نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار