• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

درختان بنی نضیر (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یهودیان بنی نضیر، درختان خرمای عالی و ارزشمندی داشتند، که مسلمانان در جنگ مامور به قطع آنها شدند، تا بدین وسیله آنها را خار و ذلیل کنند. و آنها از قلعه‌های خود بیرون بکشند.



بنی نضیر، دارای درختان خرمای عالی و ارزشمند بودند:
ما قطعتم من لینة او ترکتموها قائمة علی اصولها فباذن الله ولیخزی الفـسقین. «هر درخت با ارزش نخل را قطع کردید یا آن را به حال خود واگذاشتید، همه به فرمان خدا بود و برای این بود که فاسقان را خوار و رسوا کند!» (در معنای «لینه» احتمالاتی وجود دارد.) (از جمله اینکه منظور، نخل کریمه، به معنای نوع عالی و ارزشمند نخل باشد.)

۱.۱ - خرمای عالی

" لینة" از ماده" لون" به یک نوع عالی از درخت خرما می‌ گویند، و بعضی آن را از ماده" لین" به معنی نرمی به نوعی از درخت خرما تفسیر کرده ‌اند که شاخه ‌هایی نرم و نزدیک زمین و میوه‌ای نرم و لذیذ دارد.
گاه" لینه" به" الوان" و انواع مختلف درخت نخل یا" نخله کریمه" تفسیر شده است که تقریبا همه به یک چیز بر می‌ گردد.

۱.۲ - قطع درختان

راغب می‌ گوید: کلمه" لینة" به معنای درخت خرمای خرم و پر بار است، حال هر نوع خرما که باشد. روایت هم شده که رسول خدا دستور داده بودند که نخلستان بنی النضیر را قطع کنند، همین که دست به قطع چند درخت زدند، یهودیان فریاد زدند: ‌ای محمد تو همواره مردم را از فساد نهی می‌ کردی، حال این درختان خرما چه گناهی دارند که قطع می‌ شوند. به دنبال این جریان بود که آیه مورد بحث نازل شد، و پاسخ آنان را چنین داد که:
هیچ درخت خرم و پرباری را قطع نمی‌ کنید، و یا آن را باقی نمی‌ گذارید مگر به اذن خدا، و خدا در این فرمانش نتائجی حقه و حکمت‌هایی بالغه در نظر دارد که یکی از آنها خوار ساختن فاسقان، یعنی بنی النضیر، است.


۱. الکشاف، زمخشری، ج۴، ص۵۰۰.    
۲. حشر/سوره۵۹، آیه۵.    
۳. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۲۳، ص، ۴۹۵.    
۴. ترجمه المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۹، ص، ۳۵۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «درختان بنی نضیر».    



جعبه ابزار