• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعا برای توبه‌کنندگان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در قرآن کریم به مطلوب بودن دعا، برای گناهکاران توبه کار اشاره شده است.



در آیه ۱۰۲ سوره توبه به مطلوب بودن دعا، برای گناهکاران توبه کار اشاره شده است:
«و ءاخرون اعترفوا بذنوبهم خلطوا عملا صــلحـا و ءاخر سیئـا عسی الله ان یتوب علیهم... • ... و صل علیهم ان صلوتک سکن لهم و الله سمیع علیم؛ » و دیگرانی هستند که به گناهان خود اعتراف کرده و کار شایسته را با (کاری) دیگر که بد است درآمیخته‌اند امید است خدا توبه آنان را بپذیرد که خدا آمرزنده مهربان است؛ از اموال آنان صدقه‌اى بگير تا به وسيله آن پاك و پاكيزه‌شان سازى و برايشان دعا كن زيرا دعاى تو براى آنان آرامشى است و خدا شنواى داناست .»

۱.۱ - امیدواری و احتمال پیروزی

تعبیر به" عسی" در آیه فوق که معمولا در موارد امیدواری و احتمال پیروزی توام با احتمال عدم پیروزی گفته می‌شود شاید به خاطر آنست که آنها را در میان بیم و امید و خوف و رجاء که دو وسیله تکامل و تربیت است قرار دهد.
این احتمال نیز وجود دارد که تعبیر به" عسی" اشاره باین باشد که علاوه بر توبه و ندامت و پشیمانی باید در آینده شرائط دیگری را انجام دهند و گذشته را با اعمال نیک خود جبران نمایند.
ولی با توجه به اینکه آیه را با بیان غفران و رحمت الهی تکمیل می‌کند جنبه امیدواری در آن غلبه دارد.
این نکته نیز روشن است که نزول آیه در باره" ابو لبابه " و یا سایر متخلفان جنگ تبوک مفهوم وسیع آیه را تخصیص نمی‌زند، بلکه تمام افرادی را که اعمال نیک و بد را به هم آمیخته‌اند و از کارهای بد خویش پشیمانند فرا می‌گیرد.

۱.۲ - امیدبخشترین آیات قرآن

و لذا از بعضی دانشمندان نقل کرده‌اند که گفته‌اند آیه فوق امیدبخشترین آیات قرآن است که درها را بروی گنهکاران گشوده، و توبه کاران را به سوی خود دعوت می‌کند.


۱. توبه/سوره۹، آیه۱۰۲.    
۲. توبه/سوره۹، آیه۱۰۳.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۱۱۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «دعا برای توبه‌کنندگان».    
span class=



جعبه ابزار