• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دعوت به انابه (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند در قرآن همه بندگانش را به سوی خویش می خواند و دعوت به بازگشت و توبه می نماید.



خداوند گناه کاران را فرا می خواند تا به پیشگاه پروردگار توبه نموده و بازگشت کنند. قل یـعبادی الذین اسرفوا علی انفسهم لاتقنطوا من رحمة الله..(بگو اى بندگان من كه بر خويشتن زياده‌ روى روا داشته‌ ايد از رحمت‌ خدا نوميد مشويد در حقيقت‌ خدا همه گناهان را مى‌ آمرزد كه او خود آمرزنده مهربان است.) علامه طباطبایی مقصود از (عبادی) را چنین بیان فرمودند: « در این آیات رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله و سلّم را دستور مى دهد که مشرکین را به اسلام و به پیروى از آنچه خدا نازل کرده دعوت کند و از عواقب اسرافشان بر نفس خود، یعنى از حسرت و ندامت روزى که حسرت و ندامت سود نمى دهد. برحذر دارد، آرى چگونه سود مى دهد با اینکه در دنیا از پذیرفتن حق ، استکبار ورزیدند. و نیز به یادشان بیاورد که در آن روز متقین رستگارى و نجات و کفار خسران و آتش دارند. و در لسان این آیات لحن رافت و رحمت به خوبى استفاده مى شود.» وانیبوا الی ربکم...(و پيش از آنكه شما را عذاب در رسد و ديگر يارى نشويد به سوى پروردگارتان بازگرديد و تسليم او شويد.)


پروردگار از بندگان دعوت می کند به سوی درگاه الهی باز گردند و این نیست مگر به مقتضای فطرت توحیدی آنان که حقیقت جوست. فاقم وجهک للدین حنیفا فطرت الله التی فطر الناس علیها لاتبدیل لخلق الله ذلک الدین القیم و لـکن اکثر الناس لایعلمون (پس روى خود را با گرايش تمام به حق به سوى اين دين كن با همان سرشتى كه خدا مردم را بر آن سرشته است آفرينش خداى تغييرپذير نيست اين است همان دين پايدار ولى بيشتر مردم نمى ‌دانند.)در مجمع البیان آمده است: «(فطرت الله التی فطر الناس عليها) فطرة الله: الملة وهی الدين والاسلام والتوحيد التی خلق الناس عليها.» منیبین الیه..(به سويش توبه بريد .)


در قرآن از پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم نیز خواسته می شود از راه انابه کنندگان به درگاه الهی اطاعت نماید.... واتبع سبیل من اناب الی...(و اگر تو را وادارند تا در باره چيزى كه تو را بدان دانشى نيست به من شرك ورزى از آنان فرمان مبر و(لى) در دنيا به خوبى با آنان معاشرت كن و راه كسى را پيروى كن كه توبه‌ كنان به سوى من بازمى ‌گردد و (سرانجام) بازگشت‌ شما به سوى من است و از (حقيقت) آنچه انجام مى‌ داديد شما را با خبر خواهم كرد.)جناب فیض می فرمایند: «فقال الی الله ثم الینا فاتقوا الله و لا تعصوا الوالدین فان رضاهما رضا الله و سخطهما سخط الله.»


۱. زمر/سوره۳۹، آیه۵۳.    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۷، ص۴۲۲.    
۳. زمر/سوره۳۹، آیه۵۴.    
۴. روم/سوره۳۰، آیه۳۰.    
۵. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۸، ص۵۹.    
۶. روم/سوره۳۰، آیه۳۱.    
۷. لقمان/سوره۳۱، آیه۱۵.    
۸. وافی، فیض کاشانی، ج۳، ص۹۰۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «دعوت به انابه.»    



جعبه ابزار