• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رحمت خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله از رحمت خدا که دو نوع رحمانی و رحیمیت خداست و رحیمیت خدا در قیامت شامل حال صالحان خواهد بود.



الذین ءامنوا وهاجروا وجـهدوا فی سبیل الله بامولهم وانفسهم اعظم درجة عند الله واولـئک هم الفآئزون• یبشرهم ربهم برحمة منه ورضون وجنت لهم فیها نعیم مقیم.
«آنها که ایمان آوردند و هجرت کردند و با اموال و جان‌هایشان در راه خدا جهاد نمودند مقامشان نزد خدا برتر است و آنها به موهبت عظیم رسیده‌اند.
پروردگار، آنها را به رحمتی از ناحیه خویش و خشنودی و باغ‌های بهشتی که در آن نعمت‌های جاودانه دارند بشارت می‌دهد».
در آیه بعد به عنوان تاءکید و توضیح می‌فرماید کسانی که ایمان آوردند، و هجرت نمودند، و در راه خدا با مال و جان خود جهاد کردند، اینها در پیشگاه خداوند مقامی برتر و بزرگتر دارند (الذین آمنوا و هاجروا و جاهدوا فی سبیل الله باموالهم و انفسهم اعظم درجة عند الله). (و اینها به افتخار بزرگی نائل شده‌اند). (و اولئک هم الفائزون) در آیه بعد می‌گوید خداوند سه موهبت بزرگ در برابر این سه کار مهم (ایمان، هجرت و جهاد) به آنها می‌بخشد:
۱ - (آنها را به رحمت گسترده خود بشارت می‌دهد و از آن بهره‌مند می‌سازد) (یبشرهم ربهم برحمة منه).
۲ - (آنها را از رضامندی و خشنودی خویش بهره‌مند می‌کند) (و رضوان).
۳ - (باغ‌هائی از بهشت در اختیار آنها می‌گذارد که نعمت‌هایش دائمی و همیشگی است.) (و جنات لهم فیها نعیم مقیم).


و لئن قتلتم فی سبیل الله او متم... لمغفرة من الله و رحمة خیر مما یجمعون.
.. فضل الله المجـهدین بامولهم وانفسهم علی القـعدین درجة وکلا وعد الله الحسنی وفضل الله المجـهدین علی القـعدین اجرا عظیما• درجـت منه ومغفرة ورحمة وکان الله غفورا رحیما. «(تازه) اگر در راه خدا کشته شوید یا بمیرید (زیان نکرده‌اید؛ زیرا) آمرزش و رحمت خدا، از تمام آنچه آنها (در طول عمر خود) جمع آوری می‌کنند، بهتر است! افراد با ایمانی که بدون بیماری و ناراحتی از جهاد باز نشستند یا مجاهدانی که در راه خدا با مال و جان خود جهاد کردند یکسان نیستند، خداوند مجاهدانی را که با مال و جان خود جهاد نمودند بر قاعدان برتری بخشیده و به هر یک از این دو دسته (به نسبت اعمال نیکشان) خداوند وعده پاداش نیک داده و مجاهدان را بر قاعدان برتری و پاداش عظیمی بخشیده است. درجات (مهمی) از ناحیه خداوند و آمرزش و رحمت (نصیب آنان می‌گردد) و (اگر لغزش‌هائی داشته‌اند) خداوند آمرزنده و مهربان است».


واما الذین ابیضت وجوههم ففی رحمة الله هم فیها خــلدون. «و اما آنها که چهره‌هایشان سفید شده، در رحمت خداوند خواهند بود، و جاودانه در آن می‌مانند».
در آیات دیگر قرآن نیز به این حقیقت اشاره شده از جمله درباره کسانی که پشت سر هم مرتکب گناه می‌شوند گوئی صورت آنها را پاره‌های تاریک شب پوشانیده است (سوره یونس آیه ۲۷). و درباره آنهائی که بر خدا دروغ می‌بندند می‌فرماید: (و یوم القیامة تری الذین کذبوا علی الله وجوههم مسودة؛ در روز رستاخیز کسانی را که بر خدا دروغ بستند می‌بینی که چهره‌هایشان سیاه است! (سوره زمر آیه ۶۰) - و همه اینها بازتابی است از اعمال آنها در دنیا.
سپس به نفطه مقابل این گروه در آیه بعد اشاره کرده، می‌فرماید: (اما آنها که چهرهایشان سفید و نورانی است در رحمت خداوند جاودانه می‌مانند (و اما الذین ابیضت وجوههم ففی رحمة الله هم فیها خالدون). آری ایمان مایه روسفیدی در دنیا و آخرت و سبب آرمیدن در رحمت الهی در هر دو جهان است.


فاما الذین ءامنوا بالله واعتصموا به فسیدخلهم فی رحمة منه وفضل ویهدیهم الیه صرطا مستقیما. «اما آنها که ایمان به خدا آوردند و به آن (کتاب آسمانی) چنگ زدند به زودی همه را در رحمت و فضل خود وارد خواهد ساخت و در راه راستی به سوی خودش هدایت می‌کند». جمله: (فسیدخلهم فی رحمة منه) در مقابل جمله: (فیوفیهم اجورهم) است که همانا بهشت باشد و نیز در این آیه جمله: (وفضل) در مقابل جمله: (و یزیدهم من فضله) در آن آیه است و اما جمله: (و یهدیهم الیه صراطا مستقیما)، در حقیقت یکی از آثار اعتصام به خدای تعالی است که در سوره آل عمران نیز ذکرش آمده و فرموده بود: (و من یعتصم بالله فقد هدی الی صراط مستقیم).


فاما الذین ءامنوا وعملوا الصـلحـت فیدخلهم ربهم فی رحمته ذلک هو الفوز المبین.
«اما کسانی که ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند پروردگارشان آنها را در رحمت خود وارد می‌کند، این پیروزی بزرگ است».
این آیه شریفه حال مردم در قیامت را بطور مفصل و جدا جدا بیان می‌کند، چون مردم از نظر سعادت و شقاوت و ثواب و عقاب مختلفند. سعید که در آن روز که دارای پاداش و ثواب است، عبارت است از کسی که ایمان آورده و عمل صالح کرده باشد. و شقی آن کسی است که کفر ورزیده و استکبار کرده باشد، و به دنبالش مرتکب گناه هم شده باشد.
و مراد از (رحمت) افاضه الهیه است که به هر کس برسد سعادتمند می‌شود، و یکی از نتایج آن بهشت است. و (فوز مبین) به معنای رستگاری روشن است. («فی رحمته» یعنی خداوند آنها را در بهشت و ثوابش داخل می‌کند.)


۱. توبه/سوره۹، آیه۲۰.    
۲. توبه/سوره۹، آیه۲۱.    
۳. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۷، ص۳۲۳.    
۴. آل عمران/سوره۳، آیه۱۵۷.    
۵. نساء/سوره۴، آیه۹۵.    
۶. نساء/سوره۴، آیه۹۶.    
۷. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۴، ص۷۶.    
۸. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۷.    
۹. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۳، ص۶۰.    
۱۰. نساء/سوره۴، آیه۱۷۵.    
۱۱. ترجمه تفسیر المیزان، سید محمد حسین طباطبائی، ج۵، ص۲۴۹.    
۱۲. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۴، ص۲۳۴.    
۱۳. جاثیه/سوره۴۵، آیه۳۰.    
۱۴. ترجمه تفسیر المیزان، سید محمد حسین طباطبائی، ج۱۸، ص۲۷۳.    
۱۵. مجمع البیان، فضل بن حسن، ج۹، ص۱۳۳.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «رحمت خدا».    



جعبه ابزار