• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سکن (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سكن: (وَ لَهُ مَا سَكَنَ فِي اللَّيْلِ)
منظور از «سكن» سكونت به معناى توقف و قرار گرفتن در چيزى است، خواه آن موجود در حال حركت باشد، يا سكون مثلًا مى‌گویيم: ما در فلان شهر ساكن هستيم يعنى در آن‌جا استقرار يافته و توقف داريم، اعم از اين كه در خيابان‌هاى شهر در حال حركت باشيم يا در حال سكون باشیم.
اين احتمال نيز در آيه وجود دارد كه: «سكون» در اين‌جا فقط مقابل حركت باشد و از آن‌جا كه اين دو، از امور نسبى هستند ذكر يكى ما را از ديگرى بى‌نياز مى‌كند.



(وَ لَهُ مَا سَكَنَ فِي اللَّيْلِ وَ النَّهَارِ وَ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ) (و براى اوست آنچه در شب و روز آرام مى‌گيرد؛ و او، شنوا و داناست.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: سكون در ليل و نهار، به معناى وقوع در ظرف عالم طبيعتى است كه اداره آن به دست ليل و نهار است، چون نظام عالم طبيعت بستگى كامل به وجود نور دارد، اين نور است كه از سرچشمه خورشيد به همه زواياى جهان ما می‌تابد، و همه كرات منظومه را زير اشعه خود فرو مى‌گيرد، اين نور است كه از كمى، زيادى آن، طلوع، غروب و محاذاتش با اجسام عالم و همچنين از دورى و نزديكى اجسام به آن تحولاتى در عالم پديد مى‌آيد. پس در حقيقت مى‌توان گفت شب و روز گهواره‌اى است عمومى كه عناصر بسيط عالم و مواليدى كه از تركيب آن‌ها با يكديگر متولد مى‌شود همه در آن گهواره تربيت مى‌شوند، و در آن گهواره است كه هر جزئى از اجزاى عالم و هر شخصى از اشخاص آن به سوى غايت خود و هدفى كه برايش مقدر شده و به سوى تكامل روحى و جسمى سوق داده مى‌شود. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. انعام/سوره۶، آیه۱۳.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۴۱۷.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۶، ص۲۶۵.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۵، ص۲۱۳.    
۵. انعام/سوره۶، آیه۱۳.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۱۲۹.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۷، ص۳۷.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۷، ص۲۷.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۸، ص۲۴.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۴، ص۴۳۱.    



شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، برگرفته از مقاله «سکن»، ص۲۹۵.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره انعام | لغات قرآن




جعبه ابزار