• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سیدمهدی حیدری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سیدمهدی حیدری از ادبا و علمای مجاهد شیعه عراق در قرن سیزدهم و چهاردهم هجری بوده است.



او فرزند سیداحمد و از خاندان سادات «آل حیدری» کاظمین بود. وی مقدمات را در کاظمین خواند و در محضر درس فقه و اصول شیخ محمدحسن آل یاسین در کرخ حضور داشت، سپس به نجف اشرف مهاجرت کرد و از محضر شیخ محمدحسین کاظمی و میرزا حسن شیرازی در سامرا استفاده برد و دروس خود را تکمیل نمود و به درجه اجتهاد نایل شد و از سید عبدالهادی شیرازی نجفی، اجازه روایت دریافت کرد و سپس به کاظمین برگشت.


او مردی نافذالکلام نزد بزرگان و همگان بود و سخنوری ماهر و خوش بیان به شمار می‌رفت. در جریان جنگ جهانی اول در ۱۳۳۲ ق و پس از اعلام جنگ متفقین بر ضد عثمانی و متعاقب آن، اشغال بندر فاو عراق، توسط قوای انگلیس، مراجع و علمای شیعه عتبات بر ضد آنان اعلام جهاد کردند که از جمله آنان سید مهدی حیدری بود که علی رغم کهولت سن ـ که در این زمان بیش از هشتاد سال داشت طی تلگرافی به علمای نجف و کربلا، آنان را به تشکیل جلسه‌ای دعوت کرد تا اوضاع سیاسی پیش آمده را بررسی نمایند.


وی چهار فتوای جهاد ـ سه فتوای جمعی و یک فتوای انفرادی ـ بر ضد اشغالگران انگلیسی صادر کرد. علاوه بر آن در ۴ صفر ۱۳۳۳ ق به همراه گروهی از علما و در راس هزاران نفر از مجاهدان داوطلب، عازم جبهه‌های نبرد در جنوب عراق گردید و در منطقه قرنه مستقر شد. در این جبهه، علاوه بر او علمای دیگری مانند شیخ الشریعه اصفهانی، سیدمصطفی کاشانی و سیدعلی تبریزی نیز حضور داشتند.


گروه مجاهدان به رهبری سیدمهدی حیدری، چادرهایشان را در خط جبهه و در نزدیکی مواضع انگلیسی‌ها برپا کردند. انگلیسی‌ها مواضع مجاهدان را زیر آتش شدید توپخانه خود گرفتند به گونه‌ای که ترکش‌های آن در اطراف چادرهای مجاهدان سیدمهدی پراکنده می‌شد. با این وجود وی حاضر نبود که چادر را ترک کند، چه آن را موج تضعیف روحیه مجاهدان و تقویت روحیه دشمن می‌دانست. او نه تنها چادر را ترک نکرد بلکه مجاهدان را بیش از پیش به پایداری دعوت کرد. وی در گرماگرم نبرد و با وجود نیاز شدید مجاهدان به کمک‌های مالی، حاضر به پذیرش کمک مالی عثمانی‌ها نگردید و همانند سید محمدسعید حبوبی، از اموال شخصی خود برای تجهیز این جنبش جهادی استفاده می‌کرد.


سید مهدی حیدری در ۱۱ محرم ۱۳۳۶ ق درگذشت.


از آثار اوست: کتابی در فقه؛ شرحی بر شرایع الاسلام؛ کتاب الصلاه؛ تعلیقه بر رسائل شیخ انصاری؛ رساله در رجال؛ رساله در هیئت و رساله علمیه.
[۱] «قیام نجف علیه انگلیس (۱۹۱۸ م/۱۳۳۶)»؛ تاریخ معاصر ایران، س۱، ش۱، ۱۳۷۶، ص۱۲-۱۴.
[۲] دایره المعارف تشیع، ج۱، ص۱۶۵.
[۳] رسایل و فتاوای جهادی، ص۲۸۶- ۲۹۰.
[۴] رسایل و فتاوای جهادی، ص۳۲۷-۳۲۹.
[۵] معارف الرجال فی تراجم العلما و الادباء، ج۳، ص۱۴۳-۱۴۵.
[۶] نقش عشایر عرب خوزستان در جهاد علیه استعمار، ص۴۳.
[۷] نقش عشایر عرب خوزستان در جهاد علیه استعمار، ص۸۳.
[۸] نقش عمای شیعه در رویارویی با استعمار، ۸۹-۱۰۳.



۱. «قیام نجف علیه انگلیس (۱۹۱۸ م/۱۳۳۶)»؛ تاریخ معاصر ایران، س۱، ش۱، ۱۳۷۶، ص۱۲-۱۴.
۲. دایره المعارف تشیع، ج۱، ص۱۶۵.
۳. رسایل و فتاوای جهادی، ص۲۸۶- ۲۹۰.
۴. رسایل و فتاوای جهادی، ص۳۲۷-۳۲۹.
۵. معارف الرجال فی تراجم العلما و الادباء، ج۳، ص۱۴۳-۱۴۵.
۶. نقش عشایر عرب خوزستان در جهاد علیه استعمار، ص۴۳.
۷. نقش عشایر عرب خوزستان در جهاد علیه استعمار، ص۸۳.
۸. نقش عمای شیعه در رویارویی با استعمار، ۸۹-۱۰۳.



دانشنامه های انقلاب اسلامی و تاریخ اسلام، فرهنگنامه علمای مجاهد، برگرفته از مقاله «سیدمهدی حیدری».    



جعبه ابزار