• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صفات امام

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ویژگی‌های امام معصوم بنابر باورهای شیعیان ، امامان دوازده گانه علیه‌السّلام دارای صفات ویژه‌ای هستند که آنان را از دیگر مردم متمایز می‌سازند.



این صفات را می‌توان « شرطهای امامت » نیز نام نهاد؛ زیرا هر کس منصب الهی امامت را برعهده گیرد، باید از آنها برخوردار باشد. برخی از این صفات، ظاهری و جسمانی‌اند و برخی دیگر، باطنی و معنوی.

۱.۱ - صفات جسمانی

از صفات جسمانی امام، سلامت از بیماری‌ها و عیب‌هایی است که باعث انزجار مردم می‌شوند؛ مثلا هیچ گاه امام علیه‌السّلام به بیماری‌هایی مانند جذام و پیسی دچار نمی‌شود.

۱.۲ - صفات باطنی

از صفات باطنی امام علیه‌السّلام ، پاکی از نقایص نفسانی و خوی‌های ناپسند- مانند نادانی، دیوانگی و حسادت - است.
[۱] ارشاد الطالبیین، ص۳۷۵- ۳۲۵.


۱.۳ - صفات معنوی

امامت، مقامی آسمانی است و یک منصب دنیوی و معمولی نیست. کسانی که به این منصب می‌رسند، منصوب خداوند متعال‌اند و از این رو، باید به اصول فضایل نفسانی؛ یعنی حکمت ، شجاعت و عفت - که جمع آنها « عدالت » است- آراسته باشند.


دانشمندان شیعه ، صفات فراوانی برای امامان علیه‌السّلام برشمرده‌اند که برخی از مهم‌ترین آنها عبارتند از:

۲.۱ - عصمت

صفت عصمت مهم‌ترین شرط رهبران الهی- یعنی پیامبران، اوصیا و امامان- است؛ زیرا وظیفه اصلی آنان راهنمایی مردم به رستگاری دنیوی و اخروی است. اگر رهبران الهی، معصوم نباشند، خود، نیازمند کسان دیگری می‌شوند تا راهنمایی گردند.
وانگهی، مردم فقط هنگامی از رهبران، با جان و دل ، پیروی می‌کنند که به آنان اعتماد کامل داشته باشند، و اعتماد کامل زمانی حاصل می‌شود که بدانند رهبرانشان از گناه و خطا و اشتباه، معصوم و محفوظاند.
در قرآن کریم نیز تصریح شده است که امامت، عهدی است الهی و به ستمگران نمی‌رسد. هر کس معصوم نباشد، دست کم، ستمی به خود کرده است و از این رو، شایسته مقام امامت نمی‌شود. روایات بسیاری نیز به عصمت امامان علیه‌السّلام تصریح کرده‌اند؛ مانند روایتی که امام علی علیه‌السّلام می‌فرماید: «از نشانه‌های امام این است که معلوم شود از گناه- کوچک و بزرگ- معصوم است و در حکم کردن نمی‌لغزد و در پاسخ دادن به خطا نمی‌گراید. نه اشتباه می‌کند و نه فراموش.»

۲.۲ - افضلیت

معنای این صفت آن است که امام معصوم علیه‌السّلام باید در صفات کمال - مانند دانایی و پارسایی و دادگری- از دیگر انسان‌ها برتر باشد. منصب امامت ، به دست خدا است و او، کسی را به این مقام نمی‌گمارد مگر از دیگران برتر باشد.
دانشمندان شیعه ، دلایل محکم نقلی و عقلی متعددی بر لزوم افضلیت امام اقامه کرده‌اند.
[۷] بحارالانوار، ج۹۳، ص۶۴۰.



۱. ارشاد الطالبیین، ص۳۷۵- ۳۲۵.
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۲۴.    
۳. بحارالانوار، ج۲۵، ص۱۶۴.    
۴. اصول کافی، ج۱، ص۲۰۲.    
۵. امالی صدوق، ص۷۷۷.    
۶. بحارالانوار، ج۲۵، ص۱۶۵.    
۷. بحارالانوار، ج۹۳، ص۶۴۰.
۸. تحف العقول، ص۴۴۱.    
۹. غیبت نعمانی، ص۲۲۲.    



فرهنگ شیعه، برگرفته از مقاله «صفات امام»، ج۱، ص۳۲۳.    



جعبه ابزار