• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صَلُّوا (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



صَلُّوا
صَلُّوا: (صَلُّوا عَلَيْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِيماً)
آنچه مناسب‌تر با ريشه لغوى اين كلمه، و ظاهر آیه قرآن به نظر مى‌رسد، اين است كه‌ «صَلُّوا» امر به طلب رحمت و درود فرستادن بر پيامبر (صلى‌الله‌عليه‌وآله) است.



(إِنَّ اللَّهَ وَ مَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلِيمًا) (خدا و فرشتگانش بر پیامبر درود مى‌فرستند؛ اى كسانى كه ایمان آورده‌ايد، بر او درود فرستيد و در برابر اوامر او كاملًا تسليم باشيد.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمه صلاة در اصل به معناى انعطاف بوده، و صلات خدا بر پيغمبر به معناى انعطاف او به وى است، به وسيله رحمتش، البته انعطافى مطلق، چون در آيه شريفه‌ صلات را مقيد به قيدى نكرده، و همچنين صلات ملائكه او بر آن جناب، انعطاف ايشان است بر وى، به اين‌كه او را تزكيه نموده و برايش استغفار كنند، و صلات مؤمنین بر او انعطاف ايشان است به وسيله درخواست رحمت براى اوست. در اين‌كه قبل از امر به مؤمنين كه بر او صلوات بفرستيد، نخست صلات خود و ملائكه خود را ذكر كرده، دلالتى هست بر اينكه صلوات مؤمنين بر آن جناب به پيروى خداى سبحان، و متابعت ملائكه اوست، و اين خود نهى آينده را تاكيد مى‌كند.
از طريق شیعه و سنی هم روايت بسيار زياد رسيده، در اين‌كه طريق صلوات فرستادن مؤمنين بر آن جناب، اين است كه از خدا بخواهند بر او و آل او صلوات بفرستد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان: )


۱. احزاب/سوره۳۳، آیه۵۶.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۷، ص۴۴۵.    
۳. احزاب/سوره۳۳، آیه۵۶.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۴۲۶.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۶، ص۵۰۷.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۶، ص۳۳۸.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۰، ص۱۶۹.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۵۷۸.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه‌، بر گرفته از مقاله «صَلُّوا»، ص۳۳۷.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره احزاب | لغات قرآن




جعبه ابزار